Overlast door noodweer van gisteren nog niet voorbij

De rivier de Vecht treedt buiten haar oevers bij Ommen. Beeld ANP
De rivier de Vecht treedt buiten haar oevers bij Ommen.Beeld ANP

De overlast door het noodweer van gisteren is een dag later nog niet overal voorbij. Waterschappen waren vandaag nog volop bezig om de enorme hoeveelheid regen die viel weg te pompen. Ze denken dat het nog wel een paar dagen duurt voordat al het overtollige water is verdwenen.

Redactie

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatste gisteravond laat nog extra noodpompen bij Maarssenbroek langs de A2. De polders langs de snelweg dreigden over te lopen. In Alphen aan den Rijn, waar een dijk dreigde te overstromen, zijn stoepen en straten dinsdag nog afgezet. De gemeente controleert die op gaten en verzakkingen. Ook wordt de riolering nagekeken.

In Amsterdam en omgeving werken de gemalen nog volop om het waterpeil op normaal niveau te krijgen. Waternet verwacht dat dit dinsdag aan het eind van de dag op een groot aantal plekken al is gelukt. 'Het waterpeil daalt op dit moment in alle gebieden', aldus de waterbeheerder. 'Aangezien er weinig neerslag meer wordt verwacht, zal het waterpeil naar verwachting binnen enkele dagen in het hele beheergebied weer normaal zijn.'

Op begraafplaats Heiderust in het Gelderse Rheden zijn zeker 100 graven verzakt door de regenval. De gemeente begon dinsdag met herstelwerkzaamheden. Ook paden tussen de graven en toegangswegen naar de begraafplaats zijn verzakt. De omgeving van de begraafplaats is daarom enkele dagen afgesloten voor verkeer.

Tien miljoen
De regenval heeft volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars voor een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd. Het gaat hier om de schade aan woningen. Autoschade en de schade voor bedrijven en de agrarische sector zitten er niet bij in. Die schade moet nog worden geïnventariseerd.

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant en Limburg code geel afgegeven. Daar kunnen vanmiddag enkele onweersbuien ontstaan met hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd.

Een meisje speelt in Kaatsheuvel in een ondergelopen staat. Beeld anp
Een meisje speelt in Kaatsheuvel in een ondergelopen staat.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden