Overijssel wil Vitens op vingers tikken

Laboratorium van waterbedrijf Vitens Beeld ANP
Laboratorium van waterbedrijf VitensBeeld ANP

De provincie Overijssel wil een extra aandeelhoudersvergadering beleggen, waarin waterbedrijf Vitens wordt gedwongen weer te gaan samenwerken met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. De provinciale PVV-fractie diende hierover woensdag tijdens de Statenvergadering een motie in, die de steun heeft van de coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP.

redactie

'Het is belachelijk dat Vitens een dergelijk besluit heeft genomen op basis van politieke overwegingen. Een publiek bedrijf als Vitens, dat ook nog eens een leveringsmonopolie heeft, kan geen buitenlandse politiek bedrijven', staat in de motie.

Ook Provinciale Staten in Gelderland besluiten woensdag of zij Vitens terug zullen fluiten. Het bedrijf moet schoon en voldoende drinkwater leveren en niet meer dan dat. Het past een drinkwaterbedrijf niet om zich met politiek te bemoeien, vinden CDA, SGP, ChristenUnie en PVV, die een motie indienden.

Vitens zegde onlangs de samenwerking met Mekorot op vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid. Het bedrijf wijst op een VN-rapport over mensenrechtenschendingen door Mekorot. Vitens benadrukt niet pro-Palestijns of pro-Israëlisch te zijn. Vitens levert in Nederland drinkwater aan 5,4 miljoen klanten in Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden