Overijssel helpt Roemenië met hoogwaterprobleem

door Onno Havermans

Schoon drinkwater, herstel van dammen en een beter beleid tegen hoogwater. Overijssel deelt zijn kennis met twee provincies in Roemenië.

Juni 2005 bezocht een Overijsselse delegatie de Donaudagen in Boekarest. Toen de delegatie terugkeerde naar Nederland was het net hevig gaan regenen. Eenmaal thuis bleek de schade enorm: grote delen van de zuidelijke provincie Teleorman stonden blank. Door de overstromingen waren twee doden gevallen en veel vernielingen aangericht.

„In Boekarest was ons nog verzekerd dat Roemenië geen hoogwaterprobleem heeft”, vertelt gedeputeerde Piet Jansen (CDA). „Overstromingen waren al tientallen jaren niet meer voorgekomen. Toen de ernst van de situatie doordrong, hebben we meteen besloten dat onze hulp structureel moest zijn in de vorm van een hoogwaterproject.”

Afgelopen weekeinde was Jansen terug in Roemenië, samen met dijkgraaf Sybe Schaap van Waterschap Groot Salland. Beiden zitten in de Roemeens-Nederlandse stuurgroep die hoogwaterproblemen in de toekomst wil voorkomen. „We zijn wezen kijken bij een weggeslagen dam, die als pilotproject zal worden hersteld met hulp van Nederlandse bedrijven.”

Zo heeft advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning een inventarisatie gemaakt van wat er in het gebied moet gebeuren. TerraImaging brengt met lasertechniek vanuit de lucht de situatie in kaart en Ten Cate Nicolon demonstreert hoe dijken kunnen worden verstevigd met textielproducten. De Universiteit Twente analyseert wat er beter kan in de taakverdeling van de Roemeense overheden binnen het waterbeheer. Roemeense waterschappen zouden zo gek nog niet zijn, denkt Jansen.

„Hopelijk leidt de opdracht voor een bedrijf als Ten Cate tot meer. We kunnen ook samen Europese subsidies binnenhalen. Maar dat is niet onze eerste insteek. Wij vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. De Roemenen kunnen veel leren van de deskundigheid die onze waterschappen hebben opgebouwd. Nederlandse trainers verzorgen cursussen voor Roemeense waterbeheerders.”

Het hoogwaterproject vloeit voort uit de samenwerkingsovereenkomst die Overijssel, Gelderland, vijf waterschappen en het drinkwaterbedrijf Vitens twee jaar geleden hebben gesloten met Teleorman en de naburige provincie Giurgiu.

Het gebied – dubbel zo groot als Overijssel, maar veel minder bevolkt – lijkt qua landschap en waterloop veel op Oost-Nederland. In vijf steden en 65 plattelandsdorpen worden met Nederlandse hulp en deskundigheid drinkwatervoorzieningen opgezet.

„De situatie is niet te vergelijken met die in Nederland”, aldus Jansen. „We zijn wezen kijken in het stadje Turnu Magurele, waar we werken aan de chlorering van het water. Een paar keer per jaar stopt de voorziening, dan is er even geen drinkwater. Maar die stad heeft tenminste nog een waterleiding, in veel dorpen is er helemaal geen voorziening, daar moeten de mensen zich behelpen met putten.”

Overijssel bemoeit zich eigenlijk bij toeval met Roemenië. „We hebben veel ervaring opgedaan met projecten in Letland”, aldus Jansen. „Die hebben we afgebouwd, nadat Letland was toegetreden tot de Europese Unie. We zochten opnieuw een aanstaand EU-land en we kwamen in Teleorman terecht, omdat Gelderland daarmee al contacten had. Jammer genoeg heeft Gelderland die op een laag pitje gezet, zodat wij nu de kar trekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden