Overijssel heeft plan voor opvang 2900 asielzoekers

(TROUW)

De zoektocht naar opvangplekken voor vluchtelingen heeft succes opgeleverd in de provincie Overijssel. Gisteravond kon commissaris van de koning Ank Bijleveld-Schouten het plan presenteren waardoor 2900 vluchtelingen onderdak hebben voor een jaar of langer.

Overijssel heeft daarvoor vier grote locaties gevonden: in Raalte (950 vluchtelingen), Hardenberg (750), Zwolle (600) en Enschede (600). "Ik vind het mooi dat we zelfs meer hebben kunnen doen dan ons werd gevraagd. We blijven zoeken naar opvangplekken, want we kunnen niet uitsluiten dat er dit jaar weer een verhoogde instroom komt", zei Bijleveld-Schouten.

Minister Ronald Plasterk (binnenlandse zaken) vroeg eind vorig jaar de twaalf provincies de regie te nemen voor 2500 extra opvangplekken per provincie.

Overijssel is de eerste die over de brug komt, de meeste zijn nog niet klaar met hun plannen die voor 1 februari moeten zijn ingediend. Commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, betrokken bij het landelijk overleg, zei afgelopen zaterdag nog in Trouw dat er meer tijd en bijstelling van de afspraken nodig is. Het draagvlak bij de bevolking voor grote locaties is een probleem,Gisteravond vergaderde de gemeenteraad van Geldermalsen over wat daar onlangs misging. Daar braken in december hevige rellen uit toen plannen voor een groot azc werden gelanceerd. Burgemeester Miranda de Vries bood haar excuses aan. De burgers zijn er toen niet tijdig bij betrokken, zei ze. In en buiten de school waar de raad vergaderde was het onrustig. Om nieuwe rellen te voorkomen gold er een noodbevel. De ME was paraat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden