Overheidstekort in 2015 groter dan gedacht

den haag – Het tekort van de overheid komt aan het einde van de kabinetsperiode hoger uit dan waar de coalitiepartijen eerder van uitgingen. Ook de werkloosheid loopt hoger op. Bovendien zit er meer lastenverzwaring voor burgers en bedrijven in dan waarvan tot nu toe was uitgegaan.

Dit blijkt uit de zogeheten startnotitie, die minister Jan Kees de Jager van financiën gisteren naar de Kamer stuurde.

In de startnotitie geeft De Jager de financiële grenzen aan, waarbinnen het kabinet de komende jaren beleid gaat voeren. Daarmee ligt vast hoeveel geld ministers kunnen uitgeven en wat er met de inkomsten van de overheid gebeurt.

Het tekort komt volgens De Jager in 2015 uit op 0,9 procent en dat is 0,2 procent (ruim een miljard euro) meer dan in het regeerakkoord vermeld. Volgens De Jager loopt de werkloosheid verder op door de bezuinigingen op de overheid, die ambtenarenbanen gaan kosten.

In het regeerakkoord werd ervan uitgegaan dat de lasten voor burgers en bedrijven met 6,2 miljard euro zouden stijgen. Het blijkt nu om 8,2 miljard euro te gaan.

Volgens De Jager is ook hiervoor een technische reden. De afgelopen jaren konden bedrijven door de crisis veel verliezen voor de belastingen afschrijven en die mogelijkheid neemt de komende jaren af.

De Jager erkende dat het tekort in 2015 hoger uitvalt dan een paar weken geleden nog werd gedacht. Maar hij wees er op dat het structurele tekort (het overheidstekort gecorrigeerd voor schommelingen in de economische conjunctuur) op de langere termijn lager zal zijn.

De oppositie in de Kamer hoonde de redenen van De Jager gisteren weg. Een kabinet dat de economie en de overheidsuitgaven, vooral in de zorg, niet durft te hervormen komt altijd verder in de problemen, zo stelde D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

De startnotitie gaat ervan uit dat vooral de uitgaven in gezondheidszorg explosief stijgen. Nu gaat het om bijna zestig miljard euro. In 2015 mag minister Edith Schippers uitgaan van een budget van ruim 74 miljard euro.

Het kabinet heeft de begrotingsregels, waarmee de gewezen minister van financiën Gerrit Zalm ooit begon, verder aangescherpt, zo blijkt uit de startnotitie. De belangrijkste regel van Zalm, de scheiding tussen inkomsten en uitgaven, blijft gehandhaafd. Dat betekent dat eventuele meevallende inkomsten worden gebruikt voor aflossing van de staatsschuld.

Daar komen nieuwe regels bij. Zo dient het kabinet te bezuinigen zodra het tekort een procent hoger uitkomt dan verwacht en dienen aan de andere kant meevallers voor de helft te worden gebruikt voor belastingverlaging.

Mocht de rente op de staatsschuld lager uitvallen dan verwacht, dan gaat die meevaller naar een extra aflossing van de staatsschuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden