Overheidsgedoe met streepjes en trema's

281 Waarom moeten we 'zo-even' met een streepje schrijven, 'geïnternet' met een trema en 'ge-e-maild' weer met een streepje?

Omdat de overheid voor het signaleren van klinkerbotsingen (o + e, e + i,e + e enz.) een nodeloos lastige regeling heeft verkozen. Het had zo simpel gekund: gebruik, om de uitspraak van woorden met zo'n botsing te vergemakkelijken, altijd een trema (zoëven, meeëten, geë-maild). Jammer genoeg gaat de ons opgelegde regeling uit van een onderscheid waarmee legio Nederlanders niet bepaald vertrouwd zijn. Dat is het verschil tussen samenstellingen als zo-even en afleidingen als geïnternet.

Samenstellingen zijn woorden waarvan je de delen ook los kunt gebruiken: zo-even (zo en even), mee-eten (mee en eten). Daarin verordonneert de overheid een streepje.

Ook afleidingen bestaan uit verschillende elementen, maar die kun je niet allemaal apart gebruiken. Ge in geïnternet bijvoorbeeld (niet te verwarren met ge als variant van gij) komt niet los voor. Welnu, voor botsende klinkers in afleidingen is een trema uit de kast gehaald: beëdigen, geïsoleerd.

Dus ook geë-maild of geï-bankierd? Nee, dat is officieel weer fout. Om die woorden correct te kunnen schrijven, is kennis van weer een ander regeltje nodig. Dit: als een werkwoord met een afkorting plus een streepje begint (e-mailen, i-bankieren), krijgt het voltooid deelwoord twee streepjes. Eentje na de e van electronic of de i van internet en eentje ervoor: ge-e-maild, ge-i-bankierd. Simpel is anders, helaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden