Column

Overheidsdienaar moet zijn gevoelens thuis laten

null Beeld

De weigerambtenaar als hedendaagse martelaar - soms weet je niet wat je leest.

Elma Drayer

Vorige week nam de Tweede Kamer een GroenLinks-motie aan die oproept tot afschaffing van het fenomeen. De meerderheid die ermee instemde (84 stemmen voor, 58 tegen) was riant - helemaal als je bedenkt dat de duizelingwekkend principeloze liberalen van de VVD waren afgehaakt. ('Tandenknarsend en tegenkrommend', zeiden ze. Een hele troost.)

Die uitkomst mag zuur zijn voor wie de gelijkgeslachtelijke liefde een gruwel is. Maar zuurder was welbeschouwd dat niet iedere overheidsdienaar zich aan de tien jaar oude wet hoeft te houden. Alsof je democratisch tot stand gekomen wetten naar believen naast je neer kunt leggen zodra ze je niet bevallen.

Eerlijk gezegd is mij tot op de dag van vandaag een raadsel waar de pijn bij de weigerambtenaar precies schuilt. Niemand dwingt je per slot om zo'n baantje te doen. Het is geen broodwinning, hooguit een leuke klus erbij. En drukt het sluiten van een homohuwelijk werkelijk zo zwaar op het gemoed, houd dan de eer aan jezelf, en neem met opgeheven hoofd ontslag.

Het is nogal ongeloofwaardig dat het burgerlijk huwelijk voor strenggelovige ambtenaren zo'n gewetenskwestie zou zijn. Juist in orthodoxe kringen telt van oudsher de kerkelijke huwelijksinzegening vele malen zwaarder, en geldt de gang naar het stadhuis als een formaliteit. Waarom zou je er dan wél van wakker liggen als twee homo's om hen moverende redenen zo'n onnozel papiertje begeren?

Maar zie, het geweeklaag over de Kamermotie bleek niet van de lucht. Opvallend daarbij was hoe soepel de link werd gelegd met het harde en kille klimaat dat in dit land zou heersen. Waar was het respect gebleven voor de gevoelens van religieuze minderheden?

Een krant als het Reformatorisch Dagblad kroop meteen in de slachtofferrol. Onder het omineuze kopje 'Christenen mikpunt van smaad' constateerde de commentator dat zich de afgelopen weken "in hoog tempo een antigodsdienstige stemming ontwikkelt". Kijk naar de aanpak van de gewetensbezwaarde ambtenaren, naar de kritiek op een dominee die kastijding van kinderen goedkeurt, naar de 'spot met scholen die het scheppingsverhaal onderwijzen'. Zuinigjes erkende de krant dat het leven alhier voor christenen, in vergelijking met dictatoriale landen, 'nog altijd heel redelijk' is. Maar waakzaamheid was meer dan ooit geboden.

Ook in Trouw werd de Kamermotie veelvuldig geduid als een bedenkelijk teken des tijds. Dinsdag nog hekelde publiciste Tineke Bennema op deze pagina's haar linkse vrienden die zich 'vaak zeer intolerant' opstellen en het geloof beschouwen 'als een zoveelste opinie'. "Het dedain van links voor religie", schreef ze, "neemt bijna groteske vormen aan." Het zit volgens haar 'angstwekkend' dicht bij de opvattingen van de PVV over de islam. Dus dan weet je het wel?

Natuurlijk, elke religieuze minderheid heeft recht op ons aller respect. Homoseksualiteit hardnekkig blijven zien als een keuze en niet als een geaardheid - ga gerust je gang. Net zoals het iedereen vrijstaat om te geloven dat je vrouwelijke wezens geen hand mag geven. Maar uitgerekend als dienaar van de overheid dien je die gevoelens te laten waar ze horen: thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden