'Overheid zoekt wel Nederlandse IS'ers op in Syrië'

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid Beeld ANP

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie ontkent dat Nederlandse inlichtingendiensten in Syrië contact zoeken met vrouwen met de Nederlandse nationaliteit, die actief waren voor Islamitische Staat. Ouders van minstens twee vrouwen beweerden dat zaterdag in De Volkskrant. 

Eén van die ouders, Houssein,  staat centraal in een documentaire, die morgen op de Nederlandse publieke omroep wordt uitgezonden. In de documentaire gaat hij op zoek naar zijn dochter, die afreisde naar Syrië om haar man te volgen. In Syrië kreeg zij twee kinderen. Hij vindt de drie uiteindelijk ook. Houssein pleit er al langer voor dat de Nederlandse overheid kinderen terughaalt naar Nederland. Zij zijn immers het slachtoffer van verkeerde beslissingen van hun ouders. 

De dochter van Houssein vertelt hem dat zij is opgezocht door Nederlanders. Zij noemt de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. In De Volkskrant wordt een andere, anoniem bron opgevoerd, die hetzelfde verhaal vertelt, maar in plaats van de AIVD noemt die bron de MIVD, de militaire inlichtingendienst.

Zelf melden

Volgens Grapperhaus is er echter niets in het Nederlandse beleid veranderd. Voor het NOS-Journaal stelde Grapperhaus dit weekeinde dat het beleid is en blijft dat de Nederlandse overheid niet zelf contact zoekt met Nederlanders in conflictgebieden en dus zeker niet in Syrië. Mensen die eventueel terug willen naar Nederland moeten zich zelf melden. Meestal is dat echter onmogelijk, omdat zij gevangenen zijn van groepen die IS verdreven. 

De bewindsman kwam niet tot een harde ontkenning van de berichten van Houssein. Hij hield het er uiteindelijk op dat in ieder geval hij niets wist van pogingen om in contact te komen met Nederlanders in Syrië. Daarmee liet Grapperhaus de mogelijkheid open dat collega's van hem in het kabinet er wel van weten. De inlichtingendiensten vallen onder de minister van binnenlandse zaken en (de militaire inlichtingendienst) defensie.

Lees ook:

De overheid helpt Syriëgangers niet om terug te keren, maar wil ze wel vervolgen. Veroordeling bij verstek is ook mogelijk.

In oktober moest Laura H. zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam voor haar verblijf in IS-gebied. Het OM vervolgt haar voor deelname aan een terreurorganisatie. Vrouwen die terugkeren uit het kalifaat zijn gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden