Overheid ziet burgers niet voor vol aan

De vereniging van praktijkhoudende huisartsen (VPH) roept huisartsen op om morgen een uur het werk neer te leggen als protest tegen het afschaffen van de vrije artsenkeuze van burgers. Een terechte oproep.

Voorstanders van het verbod (waarom moet toch alles in dit land verboden worden?) voor de vrije keuze zijn onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en de verzekeraars. De huisartsen - het eerste en meest vertrouwde contact van burgers - zijn tegen.

Burgers zijn bij uitstek de deskundigen die weten wie zij nodig hebben bij ziektes en gebreken. Niet een of andere op afstand werkende instantie die medische kosten alleen zien als financiële kosten. Nog afgezien van (vergelijk het Centrum Indicatiestelling Zorg en andere koepels) de vele organisatorische fouten die zij maken waar mensen de dupe van zijn.

Volgens de huisartsen is de berekening van de medische autoriteit (8 euro minder zorgpremie) niet transparant. Dat is logisch. De ingewikkelde medisch-ethische kant en de gevoelige relatie tussen patiënt en arts laten zich nu eenmaal niet terugbrengen tot een simpele berekening.

Jaren geleden kregen wij als burgers de nota's van de ziekenhuizen om die vervolgens naar onze verzekeraar te sturen. Een goede zaak omdat het inzicht gaf in de kosten en je kon nagaan of er niet te veel werd berekend. Zonder enig argument en overleg met de burgers verdween het toesturen van de facturen en daarmee de controle op de uitgaven.

De kosten van de zorg zijn een verantwoordelijkheid van de burgers. Geef ons dat inzicht en die verantwoordelijkheid, maar delegeer die niet eenzijdig naar de in de praktijk bureaucratische en soms incompetente instellingen die nauwelijks meer de naam 'autoriteit' verdienen.

Het afschaffen van de keuzevrijheid toont wederom aan dat de overheid haar burgers niet ziet als volwassen en verantwoordelijke mensen. Dat schaadt het aanzien van de democratie en het vertrouwen in de overheid. Politieke partijen vertegenwoordigen die burgers. Een reden te meer voor de Tweede Kamer om de huisartsen te volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden