Overheid wil bouwen met tropisch hardhout uit Maleisië
Tropisch hardhout uit Maleisië wordt onvoorwaardelijk toegelaten tot de Nederlandse markt. Het kabinet is van plan het hout te erkennen als 'volwaardig duurzaam'. PvdA-staatssecretarissen Wilma Mansveld (milieu) en Sharon Dijksma (natuur en landbouw) informeren vanavond de Kamer hierover.
Met dit besluit hoopt het kabinet een einde te maken aan een voortslepend conflict rond het Maleisische hout. De overheid wil het tropische merantihout graag inkopen. Rijk, provincies en gemeenten kunnen het dan gebruiken voor hun bouwwerkzaamheden.
In 2008 is bepaald dat alle rijksinstanties vanaf 2010 uitsluitend aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout mogen inkopen. Van belang is dat er een keurmerk op zit. De Toetsingscommissie Inkoop Hout beoordeelt of keurmerken aan alle voorwaarden voldoen en dus ingekocht kunnen worden door de Nederlandse overheid.
Twijfels over duurzaamheid
Hout uit Maleisië is al jarenlang een probleem, ondanks het MTCS-keurmerk dat erop zit. In 2011 wilde CDA-staatssecretaris Joop Atsma Maleisisch hout toestaan, maar werd hij door zowel de toetsingscommissie als de rechter tot de orde geroepen. Er bestaan grote twijfels of bij de kap van regenwouden voldoende rekening wordt gehouden met de inheemse bevolking van Maleisië.
Organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds hebben herhaaldelijk aangegeven dat tropisch bos onverminderd wordt omgezet in plantages. Bovendien zouden de geografische kaarten van de wouden zodanig slecht zijn, dat niet valt aan te tonen dat er sprake is van duurzaam bosbeheer.
Dijksma laat nu weten dat het kabinet het Maleisische MTCS-keurmerk zal erkennen als duurzaam. Alle belemmeringen zijn weggenomen, mede door een bezoek dat Dijksma vorige week aan het land bracht. "Ik heb daar met alle betrokkenen, zoals vertegenwoordigers van de inheemse volkeren en maatschappelijke organisaties, gesproken", vertelt ze. "Iedereen verzekerde me dat bij de kap rekening wordt gehouden met alle wensen." Dijksma heeft zelf de geografische kaarten van de tropische bossen ingezien. "Die zijn zeer adequaat."
Druk uit Europa
Voor bouwbedrijven is Maleisië een aantrekkelijke markt. Van alle tropisch hardhout in Nederland komt zo'n 40 procent uit dat land. Er worden onder andere deuren en kozijnen van gemaakt. Dijksma benadrukt dat de overheden uit alle andere Europese landen het Maleisische hout inkopen. "De Europese Commissie heeft Nederland herhaaldelijk gemaand hetzelfde te doen", zegt de staatssecretaris.
Greenpeace is teleurgesteld over het kabinetsbesluit. Mansveld en Dijksma 'zetten de deur open voor andere dubieuze keurmerken die niets met duurzaam beheer van bossen te maken hebben', vreest de organisatie.