Overheid verwaarloosde natuur met verbreding A2

Nederland heeft fouten gemaakt bij de verbreding van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven. Volgens het Europese Hof van Justitie had Nederland beter moeten zoeken naar alternatieven toen bleek dat de verbreding negatieve gevolgen heeft voor de natuur. Daarna had Nederland pas maatregelen mogen treffen voor natuurcompensatie.

De Raad van State vroeg uitleg aan het hof over een Europese richtlijn over aantasting van beschermd natuurgebied en natuurcompensatie. Nederland bepaalde dat de schade aan de natuur door de verbreding van de snelweg gecompenseerd zou worden door de aanleg van een nieuw natuurgebied. Hierover zegt het EU-hof dat dit niet de juiste volgorde was.

Nederland heeft onvoldoende de schade aan de natuur in kaart gebracht en niet gezocht naar alternatieven. Bovendien wijst het EU-hof erop, dat nog maar moet worden afgewacht wat de effecten van het nieuwe natuurgebied zijn. Die effecten zijn ook pas na jaren zichtbaar.

Het is aan de Raad van State om juridische gevolgen te trekken uit het arrest. In het uiterste geval kan worden besloten dat de net gelegde derde rijstrook dicht moet.

Volgens Greenpeace kan de uitspraak gevolgen hebben voor de bezwaarprocedures tegen de kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte. Ook daar zijn compenserende maatregelen opgelegd om de schade aan beschermde natuurgebieden te compenseren. Uit de uitspraak volgt volgens Greenpeace dat er voor die centrales een veel strengere toets moet worden uitgevoerd. "Een plan of project dat beschermde natuur kan aantasten mag alleen vergund worden als het een dwingende reden van groot openbaar belang dient en er geen alternatieven voor zijn", aldus Bondine Kloostra, advocaat van Greenpeace.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden