Overheid trekt zich geheel terug uit KPN

De Nederlandse overheid heeft binnenkort helemaal niets meer te zeggen bij het ’nationale’ telecombedrijf KPN. De staat verkoopt zijn laatste aandelen in KPN voor ongeveer 1,7 miljard euro.

KPN wordt daarmee een van de weinige Europese nationale telecombedrijven die geheel zijn geprivatiseerd. British Telecom (BT) en de kleine Deense collega gingen KPN voor, evenals recent het Spaanse Telefónica. Maar tal van grote concurrenten – zoals die in Duitsland, Frankrijk en Italië – zijn nog voor een kleiner of groter deel in staatshanden, evenals bijvoorbeeld Belgacom, dat nog voor meer dan de helft eigendom is van de overheid. Die wil het bedrijf nu overigens laten fuseren met of verkopen aan een collega. Analisten verwachten niet dat KPN staat te springen om met Belgacom samen te gaan en dan Brussel als nieuwe overheid aan tafel te krijgen. KPN ontkende onlangs nog berichten dat er gesprekken met Belgacom gaande waren.

De staat bezit nog 167 miljoen aandelen in KPN, wat een belang voorstelt van ongeveer 8 procent. De Amerikaanse banken Goldman Sachs en Citigroup nemen 87 miljoen aandelen over. KPN koopt er zelf 80 miljoen en trekt dan in. Dat betekent dat dividend voortaan over 4 procent minder aandelen verdeeld hoeft te worden, wat tot een hogere beurskoers zou moeten leiden. Gisteren daalde de koers van KPN juist.

Telecomanalist James Enck in Londen denkt dat het nieuws beleggers niet zal hebben verrast en dat het ze ook weinig uitmaakt. „Het lijkt alsof een overname of splitsing van KPN nu makkelijker wordt, maar ik denk dat er niet veel verschil is. Ook met zijn belang van 8 procent heeft de Nederlandse overheid zich de laatste tijd weinig ingelaten met het bestuur van KPN.”

Een klein jaar geleden deed de staat al afstand van het zogeheten gouden aandeel, waarmee het een vetorecht had in kwesties van overnames en fusies. Sinds december vorig jaar werd KPN al niet meer als een strategisch bezit beschouwd. Telecom is weliswaar van groot belang voor een land, maar er zijn voldoende alternatieven voor het geval KPN wegvalt, zo redeneert Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden