Overheid trekt minder geld uit voor onderzoek

Koningin Máxima tijdens een bezoek aan bedrijvencomplex Lely Campus, waar gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstgerichte oplossingen voor de agrarische sector. Beeld anp
Koningin Máxima tijdens een bezoek aan bedrijvencomplex Lely Campus, waar gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstgerichte oplossingen voor de agrarische sector.Beeld anp

De overheid geeft de komende jaren opnieuw minder geld uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag dat ministeries besteden aan onderzoek daalt van 4,5 miljard euro in 2014 naar 4,1 miljard in 2018. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Rathenau Instituut.

Dat minder geld wordt uitgegeven komt voor een 'belangrijk deel' door het aflopen van programma's die zijn gefinancierd met geld uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dat fonds gebruikte de opbrengsten van aardgasbaten voor onder meer investeringen in de kenniseconomie.

Het Rathenau Instituut brengt de onderzoeksuitgaven van de overheid jaarlijks in kaart, maar keek nu voor het eerst ook naar de hoeveelheid geld die wordt gestoken in innovatie. 'Van de 4,5 miljard euro voor onderzoek is 760 miljoen bestemd voor innovatie', meldde het instituut.

Fiscale voordelen
Dat bedrag valt overigens fors hoger uit als ook zaken als belastingvoordelen voor bedrijven worden meegerekend. Die bedragen dit jaar ongeveer een miljard euro. 'Al met al heeft de overheid dit jaar 2,1 miljard euro vrijgemaakt voor innovatie. Dit daalt de komende jaren naar 1,6 miljard euro in 2018', schrijven de onderzoekers.

Opvallend is dat de fiscale voordelen een steeds groter deel zijn gaan uitmaken van het bedrag dat de overheid steekt in onderzoek. 'In 1999 vormden de indirecte bedragen 8 procent van het geheel. Nu is dat 19 procent', becijferde het instituut.

Het Rathenau Instituut benadrukt dat de innovatiecijfers mogelijk nog kunnen veranderen. Er wordt nog gesproken met de ministeries over welke uitgaven vallen onder innovatie. Toch verwacht het instituut dat de cijfers 'redelijke betrouwbaar' zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden