Update

Overheid stopt met 'allochtoon' en 'autochtoon'

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) riep minister Lodewijk Asscher in maart op om de woorden allochtoon en autochtoon te heroverwegen. Beeld anp
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) riep minister Lodewijk Asscher in maart op om de woorden allochtoon en autochtoon te heroverwegen.Beeld anp

De termen allochtoon en autochtoon zijn niet precies genoeg en stigmatiserend. De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WWR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek stoppen daarom met het gebruik van de termen.

In plaats daarvan spreekt de WRR bij het beschrijven van de samenstelling van de bevolking over inwoners met een Nederlandse en een migratieachtergrond, maakte zij vandaag bekend.

Ook de tweedeling 'westers' versus 'niet-westers' is niet meer passend. De migranten zijn inmiddels zo verschillend qua herkomstland dat ze niet meer onder de overkoepelende termen zijn te vangen, aldus de raad. De term 'allochtoon' ('van een ander land') is volgens de WRR bovendien onjuist voor de tweede generatie omdat die in Nederland is geboren.

Beter is de afkomst van mensen preciezer te definiëren zoals gebeurt in samenstellingen als Turkse-Nederland, en migranten naar motief in te delen zoals kennismigranten, asielmigranten en economische migranten.

Is 'allochtoon' stigmatiserend? De discussie laaide vorig jaar ook al eens op, toen de ombudsvrouw van de Volkskrant voorstelde om het woord uit de berichtgeving van die krant te schrappen.

Allochtonenbeleid

In 1989 werd het gebruik van de woorden nog bepleit in het spraakmakende WRR-rapport Allochtonenbeleid. Maar de laatste jaren werden de woorden al wat minder gangbaar.

Het CBS volgt het voorbeeld van de WRR. In zijn binnenkort te verschijnen Jaarrapport Integratie zal het CBS de woorden allochtoon (in het buitenland geboren, of met minstens één in het buitenland geboren ouder) en autochtoon niet meer gebruiken.

Motie

De Tweede Kamer nam in maart een motie aan van de leden Ahmed Marcouch (PvdA) en Sadet Karabulut (SP), die minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) opriep de woorden allochtoon en autochtoon nader te onderzoeken.

Wie is een allochtoon?

Een allochtoon is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren, aldus het CBS.

Op basis van het geboorteland van de vader, moeder en persoon zelf bepaalt het CBS deherkomstgroepering van allochtonen, dat aangeeft met welk land of groep van landen de allochtoon verbonden is.

Binnen de groep allochtonen is er nog onderscheid tussen de eerste en tweede generatie. Tweedegeneratieallochtonen zijn in Nederland geboren.

Iemand die in Nederland is geboren en van wie beide ouders ook in Nederland zijn geboren, maar van wie ten minste één van de grootouders in het buitenland is geboren, telt het CBS als een autochtoon. Deze groep wordt ook wel aangeduid als de derde generatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden