Overheid slaagt er niet in omstreden school aan te pakken

'Studenten' en leraren op het terrein van De Ruimte in Soest. (\N)

Ouders van twee leerlingen van de particuliere school De Ruimte uit Soest zijn vrijgesproken van het betalen van een geldboete. Die hadden zij in mei nog door de kantonrechter opgelegd gekregen omdat zij hun kinderen naar deze omstreden school met een Iederwijs-achtig concept bleven sturen.

De onderwijsinspectie vond het onderwijs op deze school voor basis- en voortgezet onderwijs niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. De overheid kan bij een gesubsidieerde school de geldkraan dichtdraaien als de school niet goed is. Omdat dit wapen bij een door ouders bekostigde school niet werkt, probeerde de overheid via de ouders te regelen dat de school zou sluiten. Een school die niet aan kwaliteitseisen voldoet is geen school, luidde de redenering. Formeel zitten deze kinderen dus niet op school en konden de ouders aangesproken worden op het ontduiken van de leerplicht.

Schoolleider Margo Bruins van De Ruimte: „Veel ouders kregen een brief van de gemeente waarin stond dat zij hun kind op een erkende school moesten inschrijven. Twee ouders waren bereid namens alle andere ouders een proces te beginnen over deze aanpak door de overheid, die volgens ons in strijd met de vrijheid van onderwijs is.”

Vorige maand kregen zij in hoger beroep gelijk. De kinderen zitten ook dit schooljaar op De Ruimte.

Inmiddels is de wet waarop de uitspraak gebaseerd is, herzien. Daarin staat nu dat particuliere scholen ook bepaalde vastgelegde doelen moeten halen met hun onderwijs. Er moet een zorgstructuur voor leerlingen zijn, de vorderingen van de leerlingen moeten worden bijgehouden en er moet aandacht zijn voor goed burgerschap. De inspectie ziet daarop toe.

De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens reageert dan ook laconiek op de uitspraak in hoger beroep. „Die uitspraak is gebaseerd op de oude situatie. Sinds de wetswijziging heeft een school gewoon de erkenning van de inspectie nodig om te kunnen blijven bestaan. En daarvoor moet de school aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoen.”

Margo Bruins denkt dat De Ruimte ook onder de nieuwe regels kan blijven bestaan. „De onderwijsvrijheid betekent dat wij een eigen school mogen stichten en inrichten. Wij zijn in dialoog met de inspectie over de kaders waarbinnen wij ons mogen bewegen met behoud van onze eigen visie. Wij werken serieus aan de kerndoelen: leerlingen leren bij ons basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen. Maar hoe wij dat doen, is wel geheel aan ons.”

Volgens Bruins heeft de school ’een revolutionair systeem’ om vorderingen te volgen. „Een kind stelt zijn eigen doelen en wij kijken om de zoveel tijd wat hij gedaan heeft, wat het resultaat is en of zijn missie geslaagd is. Het gaat ons erom dat je echt je eigen leerproces leert evalueren.”

De inspectie is sinds de herziening van de wet op alle particuliere scholen met een nieuw kwaliteitsonderzoek begonnen. „Over een aantal maanden zal het rapport over De Ruimte openbaar worden”, stelt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden