Overheid oefent voor computeraanval

Een Iraanse beveiliger en een stel journalisten bij een kernreactor in Zuid-Iran. Die werd vorige week aangevallen door de worm Stuxnet. (AFP) Beeld
Een Iraanse beveiliger en een stel journalisten bij een kernreactor in Zuid-Iran. Die werd vorige week aangevallen door de worm Stuxnet. (AFP)

Wat gebeurt er als Nederland wordt getroffen door een cyberaanval, zoals in Iran waar vorige week kerncentrales werden vertraagd door de Stuxnetworm? Om te controleren of Nederland wel goed is voorbereid op de uitval van ICT, houdt de overheid vandaag een crisisoefening.

Met de oefening, die Cyber Storm III heet, doen in totaal vijftien landen mee. In het scenario besmet een computervirus wereldwijd miljoenen computers, waardoor geheime gegevens op straat belanden en elektronische bestanden worden vernietigd. Op wegen ontstaat chaos door het ontbreken van verkeersinformatie en de elektronische handel valt stil. Daarnaast kunnen elektriciteit en telefonisch verkeer uitvallen.

De buitenwereld zal van de oefening niets merken: politie en brandweer rukken niet echt uit. Maar de dreiging van digitale criminaliteit is wel reëel, benadrukt de overheid. De recente cyberaanval op kernreactoren in Iran laat wel zien dat online criminaliteit inmiddels heel wat verder gaat dan het hacken van persoonsgegevens, plat gooien van webservers of afpersen via e-mail.

Bij de oefening doet tevens het ICT Response Board mee, een nieuw opgerichte organisatie waarin vertegenwoordigers van ICT-, telecom-, energie- en financiële bedrijven samenwerken om de schade van een eventuele grote ICT-storing zoveel mogelijk te beperken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden