Overheid niet voorbereid op cyberaanval

Het betalingsverkeer zou door een cyberaanval makkelijk lamgelegd kunnen worden. © ANP Beeld
Het betalingsverkeer zou door een cyberaanval makkelijk lamgelegd kunnen worden. © ANP

De Nederlandse overheid is onvoldoende voorbereid op een cyberaanval van internationale omvang, die razendsnel een maatschappijontwrichtende crisis kan veroorzaken. Dat blijkt uit een grote oefening die de overheid zelf onlangs heeft gehouden.

Het AD schrijft vandaag dat uit de evaluatie van de oefening blijkt dat het de overheid vooral ontbreekt aan goede coördinatie. Ook lijkt zij slecht doordrongen van de ernstige gevolgen die een cyberaanval kan hebben. Zo kan zo'n aanval ertoe leiden dat hackers het betalingsverkeer platleggen. Maar ook vitale systemen als die van de luchtverkeersleiding op Schiphol of olieraffinaderijen in de Rotterdamse haven, zijn kwetsbaar.

Cybercrises
Bij de grote oefening Cyberstorm III werd nagebootst hoe in Nederland miljoenen computers in handen van hackers komen. Vandaag wordt de Tweede Kamer ingelicht over de resultaten.

Volgens wetenschappers waren de crisiscoördinatoren vooral aan het vergaderen en overleggen. Het ontbrak aan coördinatie en overzicht. 'Nederland is nog onbekend met cybercrises, dat was bij de oefening goed te merken,' zegt hoofdonderzoeker Marcel Quanjel in het AD.

Maatregelen
Staatssecretaris Fred Teeven schrijft de Tweede Kamer dat de overheid door de oefening is gewezen op de 'complexiteit van ict-crises'. Volgens hem zijn er al maatregelen getroffen. Zo komt volgend jaar het Nationaal Cyber Security Centrum in bedrijf. Ook wil Teeven meer oefeningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden