Overheid moet weer zelf toezicht houden

Kamerleden zijn ontsteld over het feit dat de bouwsector niet in staat is het eigen toezicht te regelen (Trouw, 17 augustus). Ervaringen uit het verleden bieden leergeld voor de toekomst.

Ik heb niets tegen interne kwaliteitssystemen bij een ziekenhuis, de wettelijk verplichte Arbo-coördinator of een integrale ketenbewaking bij het produceren van mijn karbonade. Maar consumenten hebben inmid-dels wel genoeg ellende ervaren bij het gebrek aan moraal en zelfreinigend vermogen in diverse bedrijfssectoren. We kennen voldoende verhalen van banken, autoproducenten of, zoals nu blijkt uit de mislukte proef van Blok, bouwbedrijven. De doorgeschoten marktwerking leidt in veel gevallen tot winstbejag en fraude.

Vreemde ogen dwingen: de overheid moet haar rol nemen als toezichthouder bij de bouw van huizen en bruggen en veel meer publieke zaken. Helaas beschikt - na het vermarkten van veel toezichthoudende overheidstaken - noch Rijkswaterstaat, noch de (gemeentelijke) overheid meer over voldoende menskracht, kennis en kunde om dat te realiseren.

Wichert van Dijk Utrecht

undefined

Geen dementie

Rob Schouten maakt zich, niet voor de eerste keer, zorgen over zijn geheugen (Trouw, 16 augustus). Aan het eind van zijn elegant geschreven column wordt hij enigszins gerustgesteld door een vriend. Maar veel oudere lezers zullen juist ongerust geworden zijn. Dat is jammer, en onnodig.

Het vergeten van namen staat bovenaan de top-5 geheugenklachten bij gezonde ouderen. Zeker als het gaat om namen die niet vaak gebruikt worden, heeft dit niets - maar dan ook niets - te maken met dementie.

Eric van Loo (neuropsycholoog) Utrecht

undefined

Onwaardig

Jean-Jacques Suurmond schrijft in zijn column over de uitzending van 'Zomergasten' van zondag 7 augustus met gast Arjen Lubach (Trouw, 16 augustus). Opgegroeid op het Groningse Hoogeland opent Lubach met het lied daarover van Ede Staal. Voordat Suurmond bij zijn thema (geloof) komt, noemt hij het lied van Ede Staal een imitatie van Jacques Brel en uit hij zijn eigen 'deernis met zangers die Brel proberen na te doen'. Deze opmerking is Ede Staal onwaardig.

Hoewel Staal al in 1986 is overleden - slechts 45 jaar oud - is hij tot op vandaag geliefd bij vele Groningers. Geen ander dan Ede Staal weet met zijn woorden, muziek en zijn eigen stijl zo de sfeer van het Grunneger laand en het gevoel van de Grunnegers te pakken en te raken. De Groningers houden hun eigen unieke Ede Staal hoog en zullen dat vermoedelijk nog lang blijven doen.

Hetty Boot Brandwijk

undefined

En de natuur zelf?

Sinds de opkomst van de massaconsumptie, die overigens al rond 1880 begon, is ook de natuur niet meer veilig.

Massaconsumptie betekent dat veel mensen iets consumeren en anderen eraan verdienen. Waarden zoals kwetsbaarheid, bescherming, stilte en rust zijn hierin ondergeschikt aan het verdienmodel.

Het onderzoek in het Haagse Bos illustreert dit consumentisme, waarbij de natuur geconsumeerd wordt als decor voor sport of gezondheid of zo, tegen een zo laag mogelijke prijs. Of de actie van het kiezen van Topnatuur om daar vervolgens zoveel mogelijk te gaan beleven. Wat de natuur zelf nodig heeft, de kleine stukjes die we nog hebben in Nederland, dat wordt niet meer gevraagd. Nederland, kom op voor de natuur, voor rust, stilte en bescherming van het kwetsbare!

A.J. van Servellen Voorhout

undefined

Urgentie

Oslo wil verbod op benzine- en dieselauto's vanaf 2025 en overig verkeer vanaf 2030 (Trouw, 17 augustus). Als Noorwegen, olie- en gasland, het wil en kan moeten wij het zeker willen en kunnen. De urgentie in Nederland, met zijn hoge luchtvervuiling in druk bewoond gebied, is er niet minder op. Voeg daar aan toe een verbod op die benzinescooters vanaf 2020. Kom PvdA, GroenLinks, D66 en christelijke partijen, sluit een verbond, doorpakken nu!

Jacob van Dijk Rotterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden