'Overheid mag migrantenkerk dankbaar zijn'

Een protestantse kerk in Sierra Leone. Beeld anp
Een protestantse kerk in Sierra Leone.Beeld anp

Migrantenkerken spelen een belangrijke rol bij het 'op gang helpen' van immigranten. Voor nieuwe Nederlanders uit landen als Afrika en Suriname is de kerk soms het eerste aanspreekpunt. De overheid lijkt dat nog niet altijd te beseffen.

Dat constateert het Verwey-Jonkerinstituut in een deze week gepubliceerd rapport naar migrantenkerken in Den Haag. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Migrantenkerken opereren volgens de onderzoekers vaak aan de rand van de samenleving. Net als 'autochtone' kerken bieden ze voedselhulp en verlenen ze pastorale hulp.

De migrantengemeenten (variërend van Surinaams tot Ghanees en Indonesisch) helpen echter ook bij schuldsanering en het aanvragen van een verblijfsvergunning of een uitkering. Verder biedt een deel van de kerken regelmatig taallessen. Niet alleen gemeenteleden kloppen aan. Ook migranten die geen trouwe kerkgangers zijn weten de kerken te vinden, vaak omdat ze het gevoel hebben dat ze nergens anders terecht kunnen.

Kerken hebben vaak hulp-hotline
Bijna tweederde van de Haagse kerken is doorlopend telefonisch beschikbaar voor raad en daad. Dat kan van instanties lang niet altijd gezegd worden, merken de onderzoekers kritisch op. Dertig procent verwijst wekelijks mensen door naar de sociale dienst, nog eens dertig procent doet dat maandelijks.

De overheid heeft volgens de kerken nog maar weinig waardering voor de vrijwillige inzet. De gemeente Den Haag mag gerust iets meer 'aandacht en belangstelling' tonen en zou bijvoorbeeld kunnen bekijken of het de kerkelijke projecten met subsidies kan ondersteunen. Er zou steeds meer vraag zijn naar de hulp die de migrantenkerken verlenenen.

Overheid vaak stug, soms argwanend
Volgens de onderzoekers stuiten de gemeenschappen ook vaak op 'onbegrip of onwil tot samenwerken' omdat partijen als de overheid bang lijken voor een 'religieus sausje'. Kerken krijgen naar eigen zeggen vaak de indruk dat de overheid bang is om de scheiding tussen kerk en staat geweld aan te doen.

Vijf jaar geleden berekenden twee onderzoeksbureaus al dat de overheid dankzij kerkelijke vrijwilligers veel geld bespaart. Ziekenbezoek, buurtwerk, relatietherapie, taallessen, hulp aan daklozen, huiswerkbegeleiding; alleen al in Rotterdam leverde de gratis zorg jaarlijks 120 miljoen euro op. Naar schatting kwam dat landelijk neer op 3 miljard euro per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden