'Overheid lette niet op bij Chemie Pack'

Advocaat: Brandweer hield bij oefening 'illegaal opgeslagen containers' nat, en zei daarover niets

De overheid heeft zelf stevige steken laten vallen bij het toezicht op het op 5 januari 2011 afgebrande Chemie Pack te Moerdijk. Wat bij inspecties gezien moest worden, werd niet opgemerkt. En wat wel werd opgemerkt, bleef zonder reprimande.

Het past de overheid, in dit geval het Openbaar Ministerie, dan ook niet om alle schuld voor de brand in de schoenen van de top van de onderneming te schuiven, luidt de kern van het gisteren door de advocaten van de drie verdachten gehouden pleidooi. Uit alle onderzoeken die na de ramp werden uitgevoerd, blijkt dat het bevoegde gezag een weinig positieve rol heeft gespeeld.

Volgens Guy Koppen, advocaat van veiligheidsadviseur Hans de K. (tegen hem is drie jaar cel geëist voor onder meer overtreding van de milieuwetgeving) liet de vergunning die het bedrijf kreeg van de gemeente Moerdijk alle ruimte om onder meer het binnenterrein te benutten. In de ogen van het OM is juist het volstouwen van dat terrein met brandbare stoffen en het daar verrichten van productiehandelingen, een belangrijke oorzaak van de enorme brand. Koppen: "De vergunning die is afgegeven, is ruim en flexibel, passend bij een bedrijf dat de kans kreeg om te groeien. Als dat op die wijze niet was gebeurd, was de vergunning op de eerste dag na de afgifte al verouderd geweest."

Maar dat niet alleen. Mocht het bedrijf fouten hebben gemaakt en de vergunning hebben overtreden, dan is er geen adequate reactie van toezichthouders geweest. Koppen toonde gisteren een foto van een brandweeroefening op het terrein. Op die foto stonden containers die de brandweer als oefening nat hield. Containers die volgens het OM daar illegaal waren opgeslagen. De brandweer oefende rustig door, maar zei niets over de plek van de containers en de discrepantie met de vergunning.

Mochten directeur Gerard (tegen hem is vier jaar cel geëist), productieleider Ralph O. (twee jaar) en Hans de K. buiten de vergunning hebben geopereerd, dan is op zijn minst de schijn gewekt dat de overheid die situatie accepteerde. Dat maakt de weg vrij voor wat juridisch 'een verschoonbare dwaling' heet. De advocaten bepleiten dan ook vooral vrijspraak voor hun cliënten en ontslag van alle rechtsvervolging.

Het zijn niet de enige ankers in het verweer. Volgens advocaat Ronald Drenth moet het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk worden verklaard in de vervolging omdat werknemer Abdellati immuniteit van vervolging is gegeven. De man heeft door met een gasbrander een pomp te willen ontdooien feitelijk de brand veroorzaakt. Deze grote vis, zoals Drenth hem noemt, is volgens hem geheel ten onrechte buiten schot gebleven in ruil voor belastende verklaringen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden