Overheid krijgt websites maar niet op orde

De logo's van het waarmerk drempelvrij.

Het lukt de Nederlandse overheid maar niet om de websites toegankelijk te maken voor gehandicapten. Terwijl de Europese Unie oproept tot strengere regels, wil het kabinet de teugels juist laten veren. Belangenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen op websites terecht kan, zijn er richtlijnen opgesteld. Zo moeten filmpjes worden ondertiteld voor doven en slechthorenden en moeten alle delen van een website zowel met de muis als met het toetsenbord bediend kunnen worden.

Terwijl zijn voorganger nog maatregelen aankondigde als de overheidswebsites aan het eind van dit jaar niet aan de minimale eisen zouden voldoen, vindt minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken dat in sommige gevallen afgeweken mag worden van de richtlijnen. Volledig voldoen aan de regels is een 'enorme klus' stelde Plasterk vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Met soms 'onwenselijke en onredelijke' resultaten. Als voorbeeld noemt de minister het omzetten van alle oude pdf-documenten naar de juiste versie en het niet direct op het net kunnen zetten van filmpjes van de gemeenteraadsvergadering, omdat de ondertiteling nog niet klaar is.

Opvallend genoeg deed de Europese Commissie eerder deze week juist een voorstel tot Europese wetgeving rond de toegankelijkheid van websites. Hoewel veel lidstaten zelf al regels hanteren, wordt er volgens de Commissie te weinig voortgang geboekt op dit gebied.

"Vandaag de dag heeft nagenoeg iedereen in het dagelijks leven het internet op de een of andere manier nodig", stelt Eurocommissaris Neelie Kroes. "En we hebben allemaal recht op gelijke toegang tot online-overheidsdiensten. Het wordt tijd dat dit recht ook werkelijkheid wordt."

In Nederland voldoet nog steeds maar vier procent van de bijna duizend websites van het Rijk aan de eisen, stelt Stichting Accessibility, expertisecentrum op het gebied van toegankelijke ICT. Van de gemeentewebsites is dat tien procent. Gehandicapten worden de dupe als het kabinet de richtlijnen niet langer streng handhaaft, waarschuwen belangenorganisaties.

"De toegankelijkheid van overheidswebsites is te vergelijken met het hebben van een invalidentoilet in een gebouw", zegt Ron Beenen van Stichting Accessibility. "Als je het bij de bouwtekening vergeet te plannen, kost het je later veel geld om alsnog een aangepast toilet te plaatsen. Als je er meteen rekening mee houdt, vallen de extra kosten wel mee. Datzelfde geldt voor het bouwen van websites. Als vanaf het begin rekening wordt gehouden met toegankelijkheid kost het weinig moeite om aan de richtlijnen te voldoen."

Beenen is het met Plasterk eens dat in uitzonderlijke gevallen best een uitzondering gemaakt kan worden, zoals in het geval van het snel op het net plaatsen van een filmpjes. "Maar dan moet de ondertiteling wel snel volgen. Want de minimale eisen van toegankelijkheid moeten niet worden losgelaten. En dat risico bestaat met de plannen van de minister."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden