Overheid krijgt nog te weinig vrouwen aan het werk

den haag – - Het is de overheid vorig jaar niet gelukt meer Nederlandse vrouwen aan het werk te krijgen. De arbeidsdeelname bleef steken op 60 procent, net als in 2009. Den Haag had de lat op 65 procent gelegd. Wel kunnen steeds meer vrouwen zich financieel redden; 48 procent in 2009 tegenover 42 procent in 2005. Dat meldden het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren tijdens de presentatie van de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor.

Ondanks de gelijk gebleven arbeidsdeelname, stelden de onderzoekers dat de emancipatie van de Nederlandse vrouw ’op stoom’ is. Ze zien een groep jonge vrouwen de arbeidsmarkt betreden, vrouwen met hogere ambities dan hun moeders. In het onderwijs hebben zij de mannen vaak al achter zich gelaten. Het is een kwestie van tijd voordat deze jonge vrouwen topfuncties zullen vervullen, denken de onderzoekers.

Nu bekleden vrouwen nog maar mondjesmaat hoge functies, tot ergernis van vakbonden en emancipatieverenigingen die pleiten voor vrouwenquota binnen bedrijven. In hoge overheidsfuncties is ruim een kwart vrouw; in de Nederlandse bedrijfstop slechts 9 procent, zo blijkt uit de monitor.

Maar, stelt Jan Latten van het CBS, er gaan nu eenmaal wat jaren overheen voordat je als jonge vrouw op een toppositie terecht komt. „Je kunt niet zeggen: ik ben afgestudeerd en nu word ik topmanager.” „Het zijn vaak geen dertigers die bestuursvoorzitter worden”, vult Ans Merens (SCP) aan.

Minister Van Bijsterveldt (emancipatie) liet weten positief te zijn over de trends. „U hoort mij niet zeggen dat de strijd gestreden is, maar het gaat beter dan ooit.” De minister zou graag zien dat meer meisjes kiezen voor bètastudies. In vergelijking met andere EU-landen blijft het aandeel vrouwen dat een technische opleiding volgt in Nederland laag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden