Overheid kan nog steeds niet bouwen met Maleisisch hout
Het kabinet kan tropisch hardhout uit Maleisië nog altijd niet bestempelen als 'volledig duurzaam'. Een speciale toetsingscommissie reist binnenkort af naar het Aziatische land voor 'veldonderzoek'. Dan moet blijken of dit hout, met het keurmerk MTCS, voldoet aan alle duurzaamheidseisen.
De PvdA-staatssecretarissen Martijn van Dam (landbouw) en Sharon Dijksma (milieu) schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Al sinds eind vorige eeuw wordt gesteggeld over de toelating van dit hout tot de Nederlandse markt. Maleisië is de belangrijkste leverancier van tropisch hardhout. Met name Meranti is populair, wat op grote schaal wordt gebruikt voor kozijnen en deuren. Het kabinet wil dat ook Rijk, provincies en gemeenten dit kunnen gebruiken voor hun bouwwerkzaamheden.
Natuurorganisaties protesteren hier fel tegen. Volgens het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace vindt in Maleisië op grote schaal ontbossing plaats, ook in gebieden waar bomen staan die het MTCS-keurmerk dragen. De organisaties claimen ook dat de kap de belangen van de inheemse bevolking schaadt.
Keurmerk
Het kabinet meldde afgelopen zomer dat het voornemens is het MTCS-keurmerk te erkennen. Dijksma was eerder dat jaar afgereisd naar Maleisië en had daar met alle betrokkenen gesproken, vertelde ze. "Iedereen verzekerde me dat bij de kap rekening wordt gehouden met alle wensen." De toetsingscommissie TPAC zou nog wel worden gevraagd om een 'finale check'.
Die commissie meldt nu dat ze vanuit Nederland geen goed oordeel kan geven en graag wil afreizen voor veldonderzoek. Dat is ook een uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer.
Roofbouw
Dijksma laat in een reactie weten dat ze deze wens van de Kamer en de toetsingscommissie respecteert. Maar de staatssecretaris laat ook doorschemeren dat de voortslepende kwestie rond het MTCS-keurmerk wat haar betreft te veel aandacht krijgt. "Het is prima dat we ons druk maken over dit hout. Maar in Nederland zijn we wel erg bezig met wat goed is nog beter te krijgen." In Maleisië, zegt Dijksma, "wordt roofbouw gepleegd op bossen waar helemaal geen certificering is. Daar zou de aandacht vooral naar toe moeten gaan. Wereldwijd is slechts 6 procent van de tropische bossen gecertificeerd. Dat proces ligt nu helemaal stil. In die overige 94 procent zijn criminelen aan het werk die het bos kapot maken."
Op de achtergrond speelt nog iets anders mee: Nederland is het enige land in Europa is met duurzaam inkoopbeleid dat MTCS nog niet heeft omarmd. Volgens het kabinet bereidt Brussel juridische stappen voor om Den Haag te dwingen dit tropische hout te erkennen. Het Wereld Natuur Fonds laat in een reactie weten verheugd te zijn dat het kabinet de toetsingscommissie laat afreizen naar Maleisië. De organisatie heeft nog steeds 'ernstige twijfels' over MTCS, zegt Jaap van der Waarde van het WNF.