Overheid jarenlang gewaarschuwd voor Scientologykliniek

Cliënten in de sauna van Narconon Zutphen. Volgens Scientology-oprichter L. Ron Hubbard zweten verslaafden in de sauna hun gifstoffen uit. Beeld Trouw
Cliënten in de sauna van Narconon Zutphen. Volgens Scientology-oprichter L. Ron Hubbard zweten verslaafden in de sauna hun gifstoffen uit.Beeld Trouw

De Nederlandse autoriteiten zijn de afgelopen decennia meermaals gewaarschuwd voor Narconon, de aan de Scientologybeweging gelieerde afkickkliniek. Begin 2012 erkende het Ministerie van Volksgezondheid de Zutphense instelling als zorgverlener.

De kliniek werkt volgens de filosofie van de oprichter van de Scientology Kerk, L. Ron Hubbard. Volgens de rehabilitatiesupervisor van Narconon krijgen cliënten grote hoeveelheden niacine (vitamine B3) toegediend. De uiteindelijke doses, tussen de 1300 en 5000 milligram, kunnen levensgevaarlijk zijn.

Hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong riep de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom afgelopen weekend in Trouw op de kliniek te sluiten. Hoewel Narconon spreekt van de meest succesvolle afkickmethode, werd vorige week al bekend dat de IGZ de Zutphense instelling onder verscherpt toezicht heeft gesteld. De veiligheid van de cliënten is in gevaar omdat er geen medisch opgeleid personeel werkt.

Niet alleen De Jong zet zijn vraagtekens bij Narconons aanpak. In juni 1987 verspreidde de Federatie van Instellingen voor Alcohol en Drugs (FZA) al een verklaring waarin ze het afkickprogramma 'volstrekt waardeloos' noemde.

Narconon sprong volgens de FZA 'onoordeelkundig om met medicijnen' en bediende zich van 'onzintheorieën'. De wetenschappelijke rapporten die het succes van de methode moesten bewijzen kwamen volgens de FZA uit de koker van de Scientology Kerk en zouden ondeugdelijk zijn. Autoriteiten wezen in de jaren daarna nog enkele malen op de banden tussen de kerk en de kliniek. Een overzicht:

Justitie waarschuwde procureurs-generaal
In 1995 riep de hoofdofficier van Justitie in Zutphen de procureurs-generaal in het land om 'zeer terughoudend' te zijn met het doorverwijzen naar Narconon. Ex-cliënten hadden meermaals bij de politie gemeld dat hun kind 'in een sekte terecht was gekomen'. De politie kon naar eigen zeggen niets doen omdat ex-verslaafden uit vrije wil bij de organisatie bleven.

Gerechtshof rouwig om doorverwijzing naar 'sekte'
Het gerechtshof in Den Bosch zei in 1996 spijt te hebben dat het een verslaafde overvaller bij Narconon had laten afkicken. De kamer van het hof had zich 'niet gerealiseerd' dat de instelling bij branchegenoten bekendstond als 'malafide'. Als het dat wel had geweten, was er ongetwijfeld 'anders gewikt en gewogen'. De overvaller zei in zijn laatste woord dat Narconon hem 'probeerde om te scholen tot volwaardig sektelid'. Hij vroeg het hof om er nooit meer iemand heen te sturen.

Inspectie: 'schijn van verstrengeling' tussen kerk en kliniek
Het Gelders Centrum voor Verslavingszorg waarschuwde in 1999 dat er 'een duidelijke schijn was van verbintenis tussen de therapie en de kerk', terwijl Narconon daar niets over meldde. De schijn van verstrengeling was eerder al vastgesteld door de Inspectie voor de Geestelijke Gezondheidszorg (die later is opgegaan in de IGZ). Inmiddels meldt de kliniek overigens op haar website dat de methode van Scientology-oprichter Hubbard hanteert.

Klachten over Narconon bij Inspectie
Uit correspondentie in bezit van Trouw blijkt dat de Inspectie in juni 2012 klachten heeft ontvangen over de methoden van Narconon. Twee maanden eerder sloot de Canadese zorgautoriteit het Narconon-filiaal in Quebec, nadat tenminste vier cliënten in het ziekenhuis waren opgenomen.

Overigens is niet duidelijk op grond waarvan het Zutphense filiaal in 2012 erkend is als zorgverlener, en waarom die erkenning niet eerder kwam. Zonder de erkenning mocht Narconon zich enkel hulpverlener noemen en konden verzekeraars de behandeling niet vergoeden.

De Inspectie kon maandagmiddag niet binnen enkele uren aangeven of het op de hoogte was van de eerdere waarschuwingen. Vorige week werd bekend dat Narconon de erkenning moet inleveren. De kliniek mag nog wel 'begeleiding' bieden en hoeft niet te sluiten.

Wijziging 28/07/2013:

Narconon ontkent alle eerdere aantijgingen en zegt zich niet te herkennen in het beeld van een sektarische organisatie. De kliniek staat wel degelijk los van de Scientologykerk en het label 'malafide' is nergens op gebaseerd, meent een woordvoerder. Narconon wijst ook de kritiek van hoogleraar De Jong en de Federatie van Instellingen voor Alcohol en Drugs van de hand. Haar methode zou juist wel effectief zijn.

Het filiaal van Narconon in Zutphen. Beeld Google Street View
Het filiaal van Narconon in Zutphen.Beeld Google Street View
Een portret van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard in Narconon Zutphen. Beeld Trouw
Een portret van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard in Narconon Zutphen.Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden