Overheid haalt streven vrouwen in de top

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Wat het bedrijfsleven niet lukt, lukt de overheid wel. VVD-minister Stef Blok maakte vandaag bekend dat 31 procent van de topfuncties bij de rijksoverheid door vrouwen wordt bezet. Het streefcijfer van dertig procent is daarmee gehaald, twee jaar eerder dan gepland.

In het bedrijfsleven verlopen de ontwikkelingen wat minder rooskleurig. Het aantal vrouwen in topfuncties bungelt daar nog steeds rond de tien procent. Waarom lukt het bij de overheid wel?

Lange adem
"Bij de overheid wordt vanuit de Algemene Bestuursdienst (ABD) actief gestuurd op het aannemen van topvrouwen", zegt Sandra Lutchman, directeur van de stichting Talent naar de Top, dat bedrijven monitort en adviseert hoe het aantal vrouwen in de top vergroot kan worden.

"Daarnaast is de overheid een prettige werkgever met flexibele werktijden voor zowel mannen als vrouwen." Wil een bedrijf het aantal vrouwen in de top echt verhogen, dan vereist dit een inzet van meerdere jaren. "Bedrijven die zich bij ons hebben aangesloten zetten zich jaren achtereen in voor deze zaak, je ziet dat het werkt."

Dertig procent als omslagpunt
Het streefcijfer van dertig procent is niet zomaar een getal, zegt Lutchman. "Bij dertig procent is er een omslagpunt bereikt. Dan krijgt een groep die voorheen in de minderheid was, invloed op besluitvorming, dus ook de besluitvorming die te maken heeft met promotiebeleid, talent scouten, de cultuur van de organisatie." De invloed van dertig procent vrouwen is volgens Lutchman terug te zien in het beleid. "Wij horen het van topmannen en -vrouwen van bedrijven die bij ons zijn aangesloten. De conversatie in de bestuurskamer wordt anders."

Quotum is een paardenmiddel
Minister Jet Bussemaker (emancipatie) heeft al meerdere keren gedreigd met een wettelijk vrouwenquotum als het percentage vrouwen in de top van het bedrijfsleven niet verandert. Nu is er het streefcijfer van dertig procent in 2020, maar zijn er geen consequenties als dit cijfer niet gehaald wordt.

Een verplicht quotum, zoals dat in 2015 in Duitsland werd ingevoerd, is een 'paardenmiddel', vindt Bussemaker. "Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om het te voorkomen", zei ze twee jaar geleden. De minister lanceerde een site met een kaart waarop topfuncties staan die vrijkomen, zodat potentiële topvrouwen gericht kunnen solliciteren. Maar wordt het streven van dertig procent in 2020 nog steeds niet gehaald, dan zou dat verplichte quotum weleens werkelijkheid kunnen worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden