Overheid gaat vastgoedsector screenen

amsterdam - – De vastgoedmarkt wordt, als het aan de minister van justitie ligt, door de overheid gescreend op integriteit.

De achtergronden van alle betrokkenen in vastgoedprojecten waar de overheid bij betrokken is, kunnen dan worden doorgelicht. Als het gevaar bestaat dat met vergunningen, subsidies of aanbestedingen criminele activiteiten worden ontplooid, kunnen die ondernemers uit het project worden gezet. ’Vergiftigde’ projecten kunnen zelfs worden stopgezet of helemaal niet beginnen.

Dat staat in het voorstel tot wijziging van de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) van demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (justitie en binnenlandse zaken) dat de ministerraad gisteren heeft vastgestel. Het plan, waarover Trouw en Binnenlands Bestuur beschikken, gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State, waarna het bij de Tweede Kamer komt en openbaar wordt gemaakt.

De vastgoedmarkt wordt nu nog niet op deze manier getoetst, waardoor de overheid niets kan doen aan schimmige transacties in stenen en grond. Hoewel de minister niet het idee heeft dat de hele Nederlandse vastgoedmarkt corrupt is, erkent hij dat deze sector verleidelijk blijkt voor criminelen. Door de extra toets kan grootschalige vastgoedfraude mogelijk worden voorkomen.

Een recent voorbeeld is het grote vastgoedschandaal op de Amsterdamse Zuidas. In zulke projecten gaan vele miljoenen om, zonder dat de betrokken personen kunnen worden gescreend door de gemeente.

Naast de witteboordencriminelen blijken al jaren zware criminelen panden in het bezit te hebben gehad die ze met crimineel geld hadden geëxploiteerd. Daar zitten vaak ingewikkelde constructies achter waar de Bibob een handig toetsingsmiddel voor lijkt te zijn. Volgens de minister is de ’ongecontroleerde’ vastgoedsector een ’ideale schakel’ tussen de (niet-criminele) boven- en de onderwereld en komen vele vormen van criminaliteit er samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden