Opinie

Overheid financiert verbod op Harry Potter

null Beeld epa
Beeld epa

Kinderboeken met magie erin komen sommige scholen niet binnen. Hun goed recht, vindt schrijfster Wieke van Oordt, maar waarom financiert de overheid deze scholen eigenlijk?

Wieke van Oordt

Kinderboekenschrijfster Janny van der Molen pleit ervoor om kinderen zo veel mogelijk verhalen uit en over elkaars religie te vertellen, want 'begrip en kennis kan beginnen met het vertellen van elkaars verhalen' (Opinie, 13 januari). Helemaal mee eens. Daarom is het des te wranger dat juist uit naam van religie op sommige Nederlandse scholen bepaalde kinderboeken verboden zijn.

Ik ben ook kinderboekenschrijfster. Een aantal van mijn boeken komt er op bepaalde scholen niet in, omdat er magische verhaalelementen in zitten, zoals een jongen die een toverpotlood bezit. Omdat ouders, leerkrachten en/of directie er 'moeite mee hebben in verband met hun geloofsovertuiging'. 'Toveren' kan alleen hun god. Scholen hebben in ons land het recht en de vrijheid zelf te kiezen met welke boeken ze hun kinderen in aanraking laten komen. Ik ben voor die vrijheid. Ik ben voor dat recht. Maar waarom moet dat soort scholen gefinancierd worden uit algemene middelen?

Onlangs kreeg ik dit verzoek van een leerkracht: "Wil je er bij je scholenbezoek volgende week rekening mee houden dat bepaalde boeken hier op school niet gelezen mogen worden?" Het is niet de eerste keer dat ik zo'n verzoek krijg. Maar dit keer viel het me extra op, misschien na het dagenlange praten over de vrijheid van meningsuiting na de aanslagen in Parijs.

Restricties
Ik bezoek graag scholen. Het is fantastisch en inspirerend om met kinderen te praten over boeken. Het is lastiger wanneer me daarbij restricties worden opgelegd. "Kun je een 'neutraal' stukje uitzoeken om voor te lezen?" Niets over magie, weerwolven, enzovoort.

Regelmatig discussiëren mijn collega's over dit onderwerp. Hoe gaan wij als schrijvers hiermee om? Een aantal collega's weigert hun programma aan te passen. Marcel van Driel bijvoorbeeld: "Dan nodigen ze maar iemand anders uit". En Reggie Naus: "Ik weiger al jaren me neer te leggen bij dit soort censuur". Anderen zijn gematigder, zoals Rian Visser: "Kiezen welke boeken er gelezen worden op school: ook dat is vrijheid". Of Hester van der Grift: "Recht op onderwijs moet er zijn en recht op vrijheid van geloof of overtuiging ook. Hoe Nederland dat organiseert is een mooi compromis."

Ik zelf neig te kiezen voor de dialoog in plaats van de confrontatie. Ik blijf naar scholen gaan die boeken verbieden. Ik vind dat ik kinderen moet blijven vertellen dat boeken je blik verruimen. Je wereldbeeld verbreden. Je visie verbeteren. Maar ik vind niet dat de Nederlandse samenleving scholen moet financieren die hun leerlingen bepaalde boeken verbieden te lezen.

Openbare scholen
Ik ben voor aanpassing van de Wet op het primair onderwijs, voor het alleen nog financieren van openbaar onderwijs in Nederland. En op die openbare scholen zou dan kennis over alle religies en levensbeschouwingen aan bod moeten komen, en geen boek verbannen worden.

Maar krijgen we dan een Amerikaans model waar sponsoren bijzonder onderwijsscholen betalen en waar geen zicht is op wie wat toelaat of verbiedt? Moeten we dan bang zijn voor schoolbesturen die zich aan het zicht onttrekken? Voor vage geldschieters uit de 'verkeerde hoek'? Alsof er nu wel zicht is op welke scholen wat weigeren voor te leggen aan hun leerlingen.

Weet de politiek welke boeken er waarom op Nederlandse scholen verboden worden? En zo ja, wat vinden onze politici daar dan van? Als politici erachter staan, hoor ik graag hun beweegredenen. Dat ik als schrijfster wil dat mijn boeken gelezen worden, spreekt voor zich. Maar eigenlijk vind ik het belangrijker dat mijn boeken niet verboden worden. In ieder geval niet mede gesteund door mijn overheid.

Wieke van Oordt: kinderboekenschrijfster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden