Overheid criminaliseert legaal downloaden

Muziek downloaden is illegaal, aldus overheid en industrie in een boekje over veilig internetten voor kinderen. De wet zegt het tegendeel.

Vincent Dekker

De voorlichting van Digibewust, een samenwerking van overheid en bedrijfsleven, over veilig internetten is in strijd met de wet. Ook stimuleert het angst voor ruilprogramma's, terwijl die juist als de toekomst van het internet worden gezien.

’Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is’. Het Gezinsboekje bedwing het web! dat Digibewust sinds kort verspreidt om kinderen te leren veilig te surfen, laat er geen misverstand over bestaan. Volgens Digibewust zijn ’de meeste muziek en films op internet illegale kopieën’ en ’wemelt het op de websites waar mensen muziek en films delen meestal van de virussen en spyware’.

De visie van Digibewust, dat deels door de overheid wordt gefinancierd, strookt niet met de wet. Downloaden is in Nederland toegestaan. Pas als kopieën weer worden doorgegeven, bijvoorbeeld via uploaden, kan het illegaal zijn. Kan, want heel veel mag al vrijelijk worden geruild. Digibewust criminaliseert iets dat in Nederland gewoon legaal is.

„Deze tekst is te kort door de bocht”, aldus mr. Anton Ekker van advocatenkantoor Solv dat gespecialiseerd is in onder meer auteursrecht. „De minister van Justitie heeft meerdere keren aangegeven dat downloaden voor eigen gebruik zelfs ook nog legaal is als de bron van de muziek of film illegaal is.”

De waarschuwing dat het gebruik van ruilsoftware, zogeheten peer to peer (p2p) programma’s, gevaarlijk is, vindt Ekker 'te bevoogdend’. „Je weet dat jongeren dat toch gaan gebruiken, en dat kan meestal ook zonder gevaar voor virussen.”

Bij Digibewust stelt een woordvoerster in eerste instantie dat er meerdere fouten in het boekje zijn gevonden en dat er een herdruk komt waarin ook deze kwestie wordt gerectificeerd. Maar even later heet het dat de tekst een vertaling is van een stuk dat oorspronkelijk door Brussel is geleverd en zo gepubliceerd moet worden. Het feit dat de Nederlandse muziekindustrie een sponsor van Digibewust is, heeft 'niets met deze kwestie te maken'.

Insafe, een initiatief van de Europese Unie om veilig internetten te bevorderen, reageert verbaasd op de vragen. „We weten dat in Nederland de wet afwijkt, maar ook dat in Nederland wordt gewerkt aan een wet om downloaden alsnog illegaal te maken. Dat hebben we van Nederlanders zelf gehoord, van BumaStemra.” Dat is de instantie die voor de muziekindustrie de royalty’s int.

De moeite die Digibewust en Insafe doen om p2p-programma’s verdacht te maken, is ook opmerkelijk. Deskundigen zijn het er over eens dat p2p de technologie is van de toekomst. De EU heeft deze week nog 19 miljoen euro uitgetrokken om de technologie verder te ontwikkelen. De TU Delft leidt dat onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden