’Overheid blijft verbluffend stil over veehouderij’

wageningen – - De veehouderij in Nederland behoort tot de beste en meest vooruitstrevende ter wereld. Maar de sector staat onder zware druk door uitbraken van dierziekten, discussies over megastallen en kiloknallers, en de aantasting van natuur en milieu. Het grote publiek en een aantal politieke partijen zijn negatief over de veehouderij. „De stilte van de zijde van beleidsmakers mag dan ook verbluffend heten, net zoals dat bij de aanpak van de Q-koorts het geval was.”

Dat schrijven hoogleraar duurzame ontwikkeling en ex-senator Rudy Rabbinge en Pieter Winsemius, ex-milieuminister en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in de bundel ’Over zorgvuldige veehouderij’. De bundel bevat 30 essays van 62 wetenschappers over alle aspecten van het veebeleid.

De bundel is een initiatief van de Wageningen Universiteit (WUR), waar de meeste kennis over veehouderij in Nederland verzameld is. WUR-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen: „Tegenstanders van de intensieve veehouderij willen flinke krimp, of zelfs een algeheel verbod. Maar het gaat niet aan om slechts één straatje schoon te vegen.”

Dijkhuizen noemt als voorbeeld het verbod op nertsenfokkerij in Nederland. „Daar is niemand iets mee opgeschoten en de nerts al het minst. De vraag naar bont neemt zelfs weer toe en nu komt het product uit landen als Polen en China. Zeker is dat het dierenwelzijn daar ver beneden ’Amsterdams peil’ ligt. Die kant moeten we dus niet op.”

Volgens de wetenschappers moet Nederland aan de rest van de wereld laten zien „hoe melk, eieren en vlees efficiënt geproduceerd kunnen worden, zonder dat de omgeving zich daarover zorgen moet maken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden