Overheid bepaalt vanaf 2015 aandeel groene stroom

© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De overheid bepaalt vanaf 2015 hoeveel van de stroom uit het stopcontact groen is. Dan gaat wetgeving in, op grond waarvan de overheid van jaar tot jaar dat percentage vaststelt. Voorzitter Hans Alders van EnergieNed, de organisatie van energieleveranciers, zei vandaag dat de overheid daarmee de sleutel in handen heeft van het tempo van de verduurzaming van de energie.

ANP/Redactie

In IJsselstein werd een convenant, een set van afspraken, gesloten tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze Green Deal breekt met het verleden. De overheid stapt af van het subsidiëren van vormen van duurzame energie die weinig rendabel zijn. Wel wordt voortaan meer gebruikgemaakt van concurrentie en marktwerking bij het opwekken van duurzame energie.

De leveranciers zullen de hogere kosten van de duurzaam opgewekte energie verwerken in de prijs, maar zullen er vanwege de concurrentie alles aan doen om die zo laag mogelijk te houden. Dat moet leiden tot lagere kosten ten opzichte van subsidiëring.
Dit houdt in dat biomassa en windmolens op land de belangrijkste vormen van duurzame energie zijn in de komende jaren. Er zijn afspraken gemaakt om in kolencentrales meer biomassa in te zetten.

Ook zullen nieuwe locaties gevonden moeten worden voor windmolens op land en zal het verlenen van vergunningen soepeler moeten gaan. EnergieNed had ook graag gezien dat er concrete afspraken zouden worden gemaakt over windenergie op zee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden