'Overheden kunnen slimmer en groener aanbesteden'

De overheid kan bezuinigen en tegelijk duurzamer werken, meent ’De Groene Zaak’, een groep van meer dan tachtig bedrijven die duurzaam ondernemen propageert. Daarvoor is slimmer aanbesteden nodig, meent Marga Hoek, directeur van De Groene Zaak. „Zet de markt aan het werk voor bijvoorbeeld hergebruik van afval, duurzame mobiliteit en groene energie.”

De overheid moet de komende jaren flink bezuinigen. „Een tandje terug, wordt er gezegd. Maar volgens mij is enkel het beperken van het budget te simpel. In plaats van minder geld uitgeven moet je anders geld uitgeven. Dan komt die bezuiniging vanzelf.”

Als de overheid duurzaam gaat aanbesteden, kan het milieu flink verbeteren. De overheid heeft jaarlijks 60 miljard euro te besteden, 10 procent van het bruto nationaal product. Het vorige kabinet wilde 2 procent van de inkopen innovatief inkopen, De Groene Zaak meent dat dit percentage in 2011 minimaal 8 moet zijn en tot 2013 moet stijgen naar 15.

Een gemeente kan bijvoorbeeld energiebesparing goed aan het bedrijfsleven overlaten, meent Hoek. „Dat heeft daar vaak hele goede oplossingen voor die bijdragen aan duurzaamheid en die goedkoper zijn.” InterfaceFLOR is partner van De Groene Zaak en levert kantoorstoffering. Door bij de aanbesteding van kantoorinrichting uit te gaan van (de kosten van) levensduur is een gemeente goedkoper uit en werkt een gemeente duurzaam, zegt Hoek. Neem Tilburg. Dat zette nieuwe recyclebare lantaarnpalen neer met energiezuinige led-verlichting: duurder in aanschaf maar als de complete levensduur wordt meegenomen goedkoper.

Er wordt volgens Hoek door de overheid te vaak gekeken naar de laagste prijs. Alternatieven waarbij de kosten voor de totale levensduur van een product in de prijs terugkomen, dus ook de milieukosten, verdienen meer kans, meent zij. „Het kabinet besteedt een enorm bedrag aan infrastructuur: wegen en openbaar vervoer. Doe het dan innovatief en duurzaam. Er zijn technieken voor wegen waarbij de auto’s die over het asfalt rijden energie opwekken.”

Bedrijven maken de omslag van het verkopen van een product naar het leveren van een dienst. Marga Hoek geeft twee voorbeelden: „Ahrend verkoopt geen meubels maar richt een kantoor in en wordt zo slimmer, duurzamer en goedkoper. Leasebedrijf Athlon verhuurt geen auto’s maar levert een efficiënte organisatie van de mobiliteit. Zij regelen de keuzes voor zuiniger vervoer: de auto, de trein of niet reizen. Daarvoor zijn geavanceerde middelen, zoals filemeldingen. Maar om vervoer zo flexibel, duurzaam en goedkoop te regelen zijn wel goede fiscale regels nodig. Het moet voor leaserijders aantrekkelijk zijn om zo nu en dan de auto te laten staan als het beter is om het openbaar vervoer te nemen.”

In het regeerakkoord ziet Hoek kansen. VVD en CDA schrijven in het akkoord over een Green Deal die zij willen aangaan met het bedrijfsleven. Op 8 december houdt De Groene Zaak hierover een congres. Hoek: „Het kabinet doelt in eerste instantie op energiebesparing en -opwekking, maar ook op andere terreinen zie ik mogelijkheden. Over innovatie staat veel in het regeerakkoord, maar over duurzaam aanbesteden niets, terwijl je die twee dingen heel goed met elkaar kunt verbinden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden