Overheden blazen veel bouwplannen voor kantoren af

Ook beduidend minder nieuwe huizen

Na terughoudendheid aan het begin van de financiële crisis zetten gemeenten samen met provincies nu stevig het mes in de bouw van kantoren, bedrijventerreinen en - in mindere mate - woningen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de belangenbehartiger van provincies.

Zuid-Holland, Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam hebben al ruim 20 procent van de plannen voor nieuwe kantoorruimte geschrapt. Dat komt neer op bijna drie miljoen vierkante meter. Ook elders zijn lokale en regionale overheden bezig overtollige kantoorlocaties te schrappen. Zo nodig zullen zij voor eind 2013 een streep halen door nog eens circa vijf miljoen vierkante meter in bestemmingsplannen, kondigt het IPO aan. Daarnaast krijgen kantoren een andere bestemming.

De leegstand in kantoren is enorm. Inmiddels staat ruim 14 procent (zeven miljoen vierkante meter) van het bestaande oppervlak leeg. "Er is de afgelopen decennia veel te veel ontwikkeld en bijgebouwd", stelde DTZ Zadelhoff begin dit jaar. Het vastgoedbedrijf riep de overheid op de rem te zetten op nieuwbouw.

Ook plannen voor bedrijventerreinen zijn van tafel. Zo'n 430 hectare, voor het grootste deel in Friesland, zijn geschrapt. Het Rijk heeft overigens vorig jaar in een convenant met provincies en gemeenten afgesproken dat er tot 2021 maximaal 11.015 hectare aan bedrijventerreinen bij mag komen. Ondertussen werken de overheden, deels met private partijen, vooral aan herstructurering van bestaande terreinen, waarvan bijna een derde is verouderd. Zo staat de provincie Groningen alleen nog uitbreiding toe als er geen ruimte is op bestaande terreinen en duidelijk is aangetoond dat er behoefte aan is.

De bouw van 76.000 woningen die in plannen stonden, is van de baan. Daarbovenop worden in gebieden waar de bevolking daalt 6500 huizen gesloopt waarvoor geen vervangende nieuwbouw komt. Vooral de provincie Noord-Brabant heeft flink gesnoeid door plannen voor 50.000 woningen af te blazen, ruim een vijfde van het totaal dat gepland was. "Er komt daar meer realiteitszin in de gemeentelijke woningbouwambities en -plannen", oordeelt het IPO. In de prognoses van onderzoeksbureau ABF is Noord-Brabant een van de vijf provincies, naast Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland, waar de geplande uitbreiding ligt boven de geschatte behoefte aan woningen op basis van de bevolkingsontwikkeling. Volgens ABF liggen er tot 2020 plannen voor ruim een half miljoen huizen in heel Nederland.

'De pijn wordt in Noord-Brabant genomen'
Noord-Brabant schrapte een opvallend aantal woningbouwplannen. Te vaak komt er niets van de grond, ervoer gedeputeerde Yves de Boer (ruimtelijke ontwikkeling en wonen). "In de hoogtijdagen was het bouwen, bouwen, bouwen, maar alle partijen beseffen dat die tijd niet meer terugkomt." Brabanders kunnen volgens hem goed met elkaar onderhandelen. "Ook als er moeilijke beslissingen moeten worden genomen, blijven we elkaar in de ogen kijken. De pijn bij gemeenten, die tientallen miljoenen euro moeten afschrijven op bouwgrond en bij bouwbedrijven die minder werk hebben, wordt op een volwassen manier genomen", beschrijft hij. De provincie brengt de partijen rond de tafel om de pijn zoveel mogelijk te verdelen. "We vormen bestemmingsplannen om en gaan voor kwaliteit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden