Overeenstemming RandstadRail

Minister Netelenbos heeft met Rotterdam en Den Haag overeenstemming bereikt over de financiering van RandstadRail en de termijn waarbinnen het definitieve plan gereed moet zijn.

Voor de aanleg van deze railverbinding tussen de centra van beide steden trekt de minister 1,4 miljard uit, twee ton meer dan ze aanvankelijk overhad voor deze verbinding, die vooral van belang is voor bewoners van de (toekomstige) woongebieden tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

Het akkoord voorziet ook in de aanleg van een geboorde tunnel, die onder het Centraal Station in Rotterdam begint om bij de noordgrens van de stad bovengronds aan te sluiten op de bestaande Hofpleinlijn. Netelenbos vond deze tunnel aanvankelijk te duur. Rotterdam heeft zich wel verplicht de tunnel zo sober mogelijk uit te voeren.

In Rotterdam is lang gediscussieerd over het tracé van RandstadRail, dat aanvankelijk over de Spoorsingel liep. Bewoners protesteerden tegen de aantasting van de singels en de overlast. Met een geboorde tunnel onder de Statenweg is de hinder minimaal. Bovendien biedt een tunnel de mogelijkheid RandstadRail aan het metronet te koppelen.

Het verzet van de bevolking vertraagde de plannen dusdanig dat Rotterdam zelfs nog geen voorlopig ontwerp heeft voor het Statenwegtracé. De minister heeft Rotterdam opgedragen uiterlijk eind dit jaar met een uitgewerkt plan te komen dat past binnen het budget. Den Haag had minder tijd nodig voor de keuze van het tracé -door Beatrixkwartier naar Den Haag Centraal- maar kampte met een lekkende tramtunnel. Netelenbos en de wethouders Van den Muijsenberg (Rotterdam) en Meijer (Den Haag) ondertekenen de overeenkomst vandaag. Den Haag verwacht in 2004 klaar te zijn met de aanleg, Rotterdam een jaar later.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden