Overdrijven BSE-risico kost 40 000 bloeddonoren

Het besluit van minister Hoogervorst en de bloedbanken om voortaan donoren die zelf na 1980 een bloedtransfusie gekregen hebben uit te sluiten van donatie, is het zoveelste voorbeeld van overdreven en selectieve risicopreventie. Het is niet niks om 40 000 van je trouwste donoren definitief te weigeren, terwijl CreutzfeldtJakob in Nederland niet eens voorkomt.

Het gaat dus om een hypothetisch risico, dat alleen in GrootBrittannië reëel lijkt. Deze donoren vormen mijns inziens geen serieus te nemen risico voor de kwaliteit van het donorbloed in Nederland, dat toch al tot de vei-ligste ter wereld behoort. Uitsluiting treft het iedere donor hard, want bloed geven is een burgerplicht en een eer, vooral als je het al vaak gedaan hebt. Dit besluit en de kosten ervan (miljoenen kost het om 40 000 donoren te vervangen) wegen niet op tegen het theoretische risico dat iemand via donorbloed besmet wordt. Het BSE-beleid is sowieso een voorbeeld van een miljardenverspilling met een zeer gering rendement in termen van toegevoegde levensjaren, als je dat vergelijkt met andere, grotere risico's die nagenoeg onbeperkt dooretteren (drugs, verkeer, roken, alcohol, obesitas). Helaas laat de politiek die zogenaamde vrijwillige risico's, die onze levenskwaliteit echt bedreigen en die de kosten van de zorg sterk bepalen, nagenoeg ongemoeid. Elke euro aan die risicofactoren besteed werkt duizendvoudig effectiever uit dan de overdreven reacties op risico's als BSE, geurstoffen of voedselveiligheid.

Het wordt tijd dat er een bredere afweging komt in de politiek en maatschappij voordat besluiten worden genomen die veel kosten en weinig levens sparen vergeleken met het niet treffen van maatregelen die wel uiterst effectief en rendabel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden