MuziekrecensieNederlands Philharmonisch Orkest

Overdonderend rustig speelt Hannes Minnaar Rachmaninovs moeilijkste stuk

Hannes Minnaar zette een prestatie van formaat neer. Beeld Simon van Boxtel
Hannes Minnaar zette een prestatie van formaat neer.Beeld Simon van Boxtel

Klassiek
Nederlands Philharmonisch Orkest/Hannes Minnaar
Rachmaninov
★★★★☆

Onspeelbaar werd het geacht, Rachmaninovs Derde pianoconcert. Josef Hofmann, aan wie het stuk is opgedragen, heeft er zijn vingers in ieder geval nooit aan gebrand. Natuurlijk kon de componist zelf, met die fameuze kolenschoppen van handen, het als de beste spelen. 

Zo deed hij dat precies 110 jaar geleden in New York, onder leiding van niemand minder dan Gustav Mahler. Als om zichzelf als virtuoos te testen, schreef Rachmaninov in de partituur alternatieve passages, die zo ingewikkeld zijn dat bijna geen pianist na hem die kon spelen. Zij kiezen meestal voor de eenvoudigere optie.

Dit ‘moeilijkste concert’ uit het repertoire is daarmee misschien verworden tot een trapezenummer zonder vangnet, waarmee pianisten zich willen bewijzen. Het is daarom geen muziek die je als vanzelf associeert met de nuchtere Nederlander Hannes Minnaar. Toch bracht hij er met het ­Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Valentin Uryupin een opvallend meesterlijke uitvoering van. Het gejuich voor hem in het Concertgebouw was onstuimig, en dat was geheel terecht.

Geen rook uit de vleugel

Het klinkt paradoxaal, maar Minnaar overdonderde met de rust die hij uitstraalde. Hij speelde de vleugel niet aan flarden, er kwam aan het slot geen rook uit. Geen vertoon, maar pure concentratie op structuur en noten. Heel veel noten, nog meer zelfs als je de alternatieve cadens in het eerste deel speelt, zoals Minnaar onnavolgbaar deed.

Omdat Minnaar in zijn uitvoering al het epaterende wegliet, viel hij soms wat weg in het orkestrale geweld. Maar een prestatie van formaat was het. Zo kun je deze trapeze-act dus ook uitvoeren. Die knapt er zelfs van op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden