Overdadig douchen en toch nog veel water besparen

Wereldwijd zijn er heel wat mensen die geen schoon drinkwater hebben. Op Wereldwaterdag, afgelopen dinsdag, is daar weer eens aandacht voor gevraagd. Maar wat merk je er in Nederland van dat drinkwater schaars is?

Het regent hier veel en er is voldoende grondwater. Het idee dat je zuinig moet zijn is hier niet zo diep doorgedrongen.

Een Nederlander gebruikt zo'n 120 liter drinkwater per dag. Het grootste deel blijkt langs zijn lichaam te stromen naar het doucheputje. Het verschilt een beetje per leeftijdscategorie, maar een gemiddelde Nederlander gebruikt 65 liter water per dag onder de douche. Ter vergelijking: slechts 0,6 liter water wordt gedronken op een dag. Er valt dus vooral water (en geld) te besparen met minder of korter douchen.

Maar wat nou juist goed verkoopt zijn inloopdouches met grote douchekoppen en liefst ook nog zijwaartse waterstralen. "Steeds meer mensen willen een luxe douche", vertelt René Betgem uit Almere. Hij verkoopt al vijftien jaar douches, stoomcabines en whirlpools. "Een luxedouche verbruikt minimaal 10, 15 of zelfs meer dan 20 liter water per minuut. Om die douches optimaal te laten werken moeten er ook grotere ketels en dikker leidingwerk in huis komen."

Een douchebeurt onder een luxe douche kost ongeveer 120 liter water. Dat is twee keer zoveel als een gewone douche verbruikt, zegt Marco Zoon van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin). "Eén zo'n luxe douche spoelt net _zoveel water weg, als een gemiddelde Nederlander per dag gebruikt. Stel dat er ooit een rantsoen op water ingesteld zou worden van 120 liter, dan is dat dus met zo'n douchebeurt in één keer op."

Dat enorme verbruik van deze installaties werd verkoper Betgem een doorn in het oog, dus begon hij met het ontwerp van de 'Green Shower'. "In de Green Shower kun je toe met de helft van de hoeveelheid water die je in een standaard luxe douche zou gebruiken, onder een straal van tachtig bij tachtig centimeter", vertelt hij. "Alsof je in een tropische regenbui staat!" Het geheim zit in het opnieuw gebruiken van het water. "Eerst neem je een gewone korte douche en daarna vul je de douchebak met 30 liter water. Dat wordt vervolgens rondgepompt, zolang als je zelf onder de douche wilt staan. Een klein straaltje warm water mee laten lopen is voldoende om de douche op temperatuur te houden." Elke Green Shower die Betgem nu maakt is maatwerk en kost bijna 8000 euro. "Maar dat wordt snel minder als een grote fabrikant dit idee overneemt en de cabine in serie gaat maken."

"De Green Shower kan in vergelijking met andere luxe douchesystemen voordelig zijn in waterverbruik, reageert Hans van Dijk van Milieu Centraal. "Voor een goed oordeel over het groene karakter van een douche moeten we ook weten hoe het zit met het energieverbruik." Het is de bedoeling dat een waterbesparende douche ook minder gas of stroom gebruikt. Van Dijk: "Er wordt immers minder water gebruikt en dus minder water opgewarmd. Daarin zit grote klimaatwinst: als er minder energie nodig is, komt er minder CO2in de lucht."

Volgens René Betgem kost water verwarmen voor elke douche evenveel energie. "In dat opzicht zijn ze allemaal gelijk." Gasverbruik scheelt wel, zegt hij. Een gewone douchebeurt van 20 minuten kost ongeveer 1 kuub gas, 20 minuten Greenshoweren met normaal wassen gecombineerd komt neer op 0,3 kuub gas, zo heeft hij met zijn gezin getest.

Voor wie luxe wil douchen is de tropische regenbui best groen, maar echt besparen doe je volgens Milieu Centraal door de oude douche te houden, een waterbespaarknop te installeren en een zonneboiler op het dak te plaatsen om het douchewater te verwarmen. Desgevraagd vertelt de uitvinder van de Green Shower: "Een zonneboiler in combinatie met de Green Shower is geen enkel probleem. Dat kan altijd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden