Overbelichting van excessen is geen kritiek op mei '68

Natuurlijk waren er jongeren die zo dachten, maar ze waren niet representatief voor de libertaire, op democratie gerichte beweging van mei '68 die mijn hart heeft. Het waren voor een belangrijk deel de traditionele volgelingen van de communistische partij.

ROEL VAN DUIJN

Honecker, de baas van de DDR, noemde Cohn-Bendit een 'wolf in schaapskleren'. Harry Mulisch koos voor Castro, maar wij, provo's, vonden dat toen al behoorlijk naïef. De Raf is een wanhopig uitvloeisel geweest van de linkse beweging in Duitsland, die zwaar toegetakeld en teruggeslagen was. In april '68 werd Rudi Dutschke, dé aanvoerder van de linkse studenten in Berlijn, door een kogel van een uiterst rechtse arbeider aan het hoofd verwond.

De Raf, met zijn dolgedraaide tegenterreur, was geen onderdeel van de beweging van mei '68, die zich in principe op een geweldeloze koers richtte. Ik vind het ook niet juist om alles wat Marxisme heeft te verdoemen. In de jaren zestig had er een wederopstanding plaats van 'de jonge Marx'. Dat was niet de autoritaire Marx die wij kenden als de tegenstander van Bakoenin (held van de Provo's), maar de profeet van het arbeiderszelfbeheer. Met zijn klacht over ons eeuwige milieubesef, 'dat de consument buiten schot liet', toont Verstegen dat hij zich nooit verdiept heeft in Provo en daarna. Weet hij niet dat de happenings bij het Lieverdje, waarmee het in '65 allemaal begon, een waarschuwing waren tegen 'de verslaafde consument van morgen'? Amsterdam Roel van Duijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden