OVERAL Wetenschap & Techniekweek

Overleven, dat is het voortbestaan van de menselijke soort. Het bewaard blijven van van alles in het bodemarchief. Dat is het ver komen met een papieren vliegtuigje.

BAS DEN HOND

Overleven is het thema van de zesde landelijke Wetenschapsdag op zondag 10 oktober en de Wetenschap & Techniekweek van 10 tot en met 17 oktober. En zoals elk jaar is er weer een overvloed aan activiteiten op het gebied van kennis en kunde, sommige toegesneden op het gekozen thema en sommige met de haren erbij gesleept. Een keuze:

In Alphen aan den Rijn kun je alvast rondlopen op het Archeon. Tussen de hutten en boerderijen uit allerlei periodes in het verre verleden van Nederland staat ook een Romeinse herberg, waar ze pas echt traditioneel gebakken brood verkopen (10 oktober).

Diverse energiebedrijven zetten hun deuren open; de warmte/krachtcentrale in Utrecht en de waterkrachtcentrale Maurik (10 oktober), de Flevocentrale en het Windmolenpark in Lelystad (16 oktober).

In Amersfoort zijn er op de wetenschapsdag rondleidingen bij de Rijksdienst voor het oudheidkundig bodemonderzoek, lezingen over de geschiedenis van de medische zorg in museum Flehite en lezingen in de volkssterrenwacht 'Schothorst'.

In Rotterdam geeft het Maritiem museum op 10 oktober informatie over schatduiken naar archeologische overblijfselen. Duikvereniging 'Sirene' laat zien wat er allemaal al bovengekomen is. In het Natuurmuseum kunnen bezoekers hun eigen natuurvondsten laten determineren en ook achter de schermen kijken in het collectiedepot. In het Museum voor volkenkunde kan geluisterd worden naar een deli of griot, een Afrikaanse verhalenverteller.

Gedurende de rest van de wetenschapsweek zijn er vooral veel lezingen. Voor het Studium Generale van de universiteiten in Groningen en Enschede treedt een illuster viertal op, zij het dat het niet uitsluitend om wetenschap gaat: het warhoofd Rupert Sheldrake, uitvinder van de stelling dat de natuur dingen alleen maar doet omdat het zo de gewoonte is, staat in een serie met de wereldbekende onderzoeker van primatengedrag Frans de Waal, met Manekha Gandhi, voormalig milieuminister van India en aangetrouwde familie van de politieke Gandhi's, en met Clive Ponting, historicus en schrijver van A green history of the world.

Morgen wordt als voorschot op de wetenschapsweek alvast de KIJK/Wetenschapsweekprijs voor het beste populair-wetenschappelijke boek uitgereikt. Genomineerd zijn:Vuur en beschaving, door J. Goudsblom; Gebarentaal, door Liesbeth Koenen, Tony Bloem en Ruud Jansen, De mond vol tanden, dertig vraaggesprekken met wetenschappers door redacteuren en medewerkers van NRC Handelsblad en Vernuft in de natuur, een bundeling in Trouw verschenen artikelen van Wilfred Kruit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden