De SerieCurb your Enthusiasm

Overal waar Larry David zijn gezicht laat zien, is het hommeles

Larry David

In het tiende seizoen van ‘Curb your Enthusiasm’ spelen trivialiteiten als vanouds een hoofdrol en hebben de acteurs geen uitgeschreven script, maar improviseren ze er op los. 

'Curb your Enthusiasm' is een van de leukste Amerikaanse comedy-series ooit gemaakt. Ster van de show is de New Yorkse komiek Larry David (72) die een fictieve versie van zichzelf speelt: een man die vrijmoedig alle sociale regels aan zijn laars lapt. Larry werkt zich daardoor continu in de nesten, met hilarisch effect.

In de serie - we zijn inmiddels toe aan het tiende seizoen in twintig jaar - heeft Larry roem en fortuin vergaard in de entertainmentindustrie en een Californische villa gekocht. Precies zoals de echte Larry David die als schrijver en producent verantwoordelijk was voor ‘Seinfeld’, de komische hitserie uit de jaren negentig die wel omschreven is als de show die nergens over gaat.

Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Curb your Enthusiasm (te vertalen als: houd je geestdrift in bedwang). Het draait om trivialiteiten die tot in het bizarre worden uitvergroot. We zien Larry, geplaagd door neuroses en fobieën, op zijn dagelijkse gang door Los Angeles, alsof het een documentaire is over zijn leven. Hij treft vrienden in lunchrooms en restaurants, bezoekt feestjes en slaat een balletje op de golfbaan. Maar overal waar Larry zijn gezicht laat zien, is het hommeles. 

Ruzie in de tent

In het tiende seizoen gaat hij koffie drinken bij Mocha Joe’s. Maar de koffie is koud en het tafeltje wiebelt. Ruzie in de tent. En zoals gewoonlijk laat Larry het er niet bij zitten. Hij huurt het belendende pand om eenzelfde koffietent te openen maar dan beter, denkt hij: Latte Larry’s. 

De strijd tussen de twee heethoofden vormt de rode draad, maar er zijn ook talloze curieuze zijwegen die Larry met liefde bewandelt. Niet zelden gaat het daarbij om seksueel getinte kwesties. Dollen met politiek correct Amerika speelt daarbij zeker een rol. De dochter van een vriend heeft zich laten transformeren tot man. Op de sportclub valt het Larry op dat de jongeman zichzelf een megapenis cadeau heeft gedaan die nog een bijzondere rol zal spelen in het vervolg van het verhaal. 

Een typisch Larry David-moment is een per ongeluk ontstane, sociaal onhandige situatie, omdat Larry zijn eigen, vaak bizarre redeneringen volgt. Hij wijst mensen op hun tekortkomingen, maar slaat zelf de ene na de andere flater. “Larry, dat ben ik als ik me niets zou aantrekken van wat anderen van me zouden denken en als ik alles zou zeggen wat in me opkomt”, zo zei hij over zijn rol. Als hij Susie, de vrouw van zijn vriend en manager Jeff, met een extravagant hoedje tegenkomt, zegt hij wat iedereen denkt: ‘Je ziet er belachelijk uit’. Waarna Susie, een meester in vulgariteiten, ontvlamt. 

Bij Larry David, die evenals Woody Allen in een Joods gezin in Brooklyn werd geboren en begon als 'stand-up comedian', kan een broek die raar opbolt bij het kruis een keten van misverstanden veroorzaken. ‘The world's leading expert in the art of doing nothing’, zo werd hij onlangs in een interview in The New York Times omschreven. Helemaal waar, maar tijdens dat lummelen doet Larry wel de ene na de andere rake observatie over het gedrag dat we met elkaar hebben afgesproken, en waar hij als in een hedendaagse zedenkomedie keer op keer doorheen prikt. 

Opmerkelijk daarbij is dat het script niet is uitgeschreven. De acteurs (waaronder ook gastacteurs, zoals dit seizoen Sean Penn) krijgen een kader aangereikt waarbinnen ze improviseren. Droogkomische situaties ontstaan ter plekke, uit de losse pols. Het zou wel eens een van de grote geheimen van Curb your Enthusiasm kunnen zijn.

Het tiende seizoen van ‘Curb your Enthusiasm’ is te zien op HBO/Ziggo Series XL, evenals de negen voorgaande seizoenen. Ook verkrijgbaar op dvd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden