Overal proefjes

Jongeren zijn niet warm te draaien voor een toekomst in de techniek en exacte wetenschap, terwijl ze zich op tv en internet juist vergapen aan presentatoren die proefjes doen. Populair-wetenschappelijke proefjes in 'Galileo' (RTL) en 'Proefkonijnen (BNN), absurdistische of sociale experimenten; veel huidige programma's drijven op zelf iets willen uitproberen en zien wat ervan komt. De basishouding van de wetenschap. Je zou bijna denken dat staatssecretaris Sander Dekker van media en onderwijs die programma's als geheim wapen gebruikt om de nieuwe generatie voor de (exacte) wetenschap te interesseren.

Nee, zoveel invloed heeft hij niet op Hilversum, al zou hij dat willen. De experimenteerdrift op tv past gewoon in de bredere do-it-yourself-trend en die levert totaal overbodige, maar ook heel interessante programma's op.

'Katja's bodyscan' hoort in dat laatste rijtje. Terwijl gisteren alweer aflevering drie (van seizoen twee) over angst begon, realiseerde ik me dat aflevering één over hygiëne nog dagelijks door mijn hoofd ging. Daar heb ik dus echt wat van opgestoken. Ik grijp minder onbezonnen een leuning of euromunt vast sinds ik de bacteriën onder de microscoop heb zien lopen, maar heb ook enorm respect gekregen voor de anderhalve kilo aan 'beestjes' die in de dikke darm voor ons werken.

Het programma zit goed in elkaar. Het is speels maar leerzaam, wekt vragen op en geeft antwoorden, is specifiek en algemeen.

Katja Schuurman is niet alleen presentator maar ook proefpersoon: ze 'doet het allemaal zelf'. Met haar lichaam en geest als onderzoeksmateriaal liet ze in het eerste seizoen zien hoe pijn, stress, voeding en slaapgebrek hun effecten hebben op ons. Na vijftig uur zonder slaap reed ze knikkebollend met een onderzoeker naast zich op de snelweg.

In het nieuwe seizoen heeft ze inmiddels hygiëne, liegen en angst onderzocht; afleveringen over aantrekkingskracht komen nog. De onderwerpen overstijgen het kaliber 'colafles opblazen' van sommige andere programma's.

Daarbij lukt het Katja om de wetenschappelijke kennis van lichaam en geest relevant te maken voor het dagelijks leven van ons allemaal, want bij haar staat wat op het spel. Ze wil oprecht weten of ze van haar hoogtevrees af kan komen (ja, ze slikt medicijnen tegen dwanggedachten). En ze interviewt mensen die veel meer last hebben van het thema dan zijzelf.

De onderzoekers introduceert ze via een kek futuristisch beeldschermtrucje. In de bacterieaflevering mocht ze zich een week niet wassen en liet ze dagelijkse afdrukken van haar hand en voet achter bij een microbioloog. Oef wat een kweekjes leverde dat op. Maar: hoe viezer haar handen, hoe sterker de kolonie aan goede bacteriën die haar beschermden. Ook weer geleerd. Gisteren liet ze zich door een militair trainen om van een toren naar een hangende touwladder te durven springen. We zagen niet alleen dat zij haar angst overwon, maar vooral hoe angst te overwinnen is, en daar kunnen meer mensen iets mee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden