Reportage

Overal in de stad Beira zijn de littekens van cycloon Idai nog te zien

Personeel van het Beira Central Hospital helpt de straat vrij te maken.Beeld EPA

De stad Beira herstelt van cycloon Idai. Overal zijn de littekens van de storm en regen nog te zien. Vooral in de armste wijken. Maar ook in het ziekenhuis. En in het mortuarium.

Het heeft slechts een half uur geregend. Maar alles in de hal van de afdeling kraamzorg op de bovenste verdieping van het Beira Central Hospital is onmiddellijk weer nat en glibberig. De regen lekt langs de blauwe en witbetegelde muren naar de vloer. Enorme schimmelplekken tekenen zich af tegen het plafond. Cycloon Idai, die de Mozambikaanse havenstad Beira anderhalve week geleden trof, blies veel ramen uit de kozijnen op de ziekenzalen en in het trappenhuis. Ze zijn nog niet allemaal gerepareerd. Sommige deuren hangen uit hun sponningen, murw gebeukt door de wind.

Maria Philimon en haar pasgeboren baby lagen in het bed waar ze nu naast staat. “Ik was zo bang”, vertelt ze. “Het hele ziekenhuis schudde en trilde. Water stroomde aan alle kanten naar binnen. Het enige wat ik wilde was vluchten: weg uit dit gebouw. Maar ik moest wel bij mijn baby blijven. Die is ziek. Werkelijk alles kwam onder water te staan.” Ze wijst om zich heen. De plassen water in de doorzakplekken in het midden van veel lege matrassen op haar afdeling herinneren er nog aan.

De algemene afdeling van het grootste ziekenhuis van Beira heeft het zwaar te verduren gehad tijdens Idai. Het gloednieuwe kinderziekenhuis ernaast doorstond de storm vrij goed. En ook de eerste hulp op de begane grond van het oude ziekenhuisgebouw is redelijk ongeschonden uit het cycloongeweld gekomen. Maar de bovenste verdiepingen zijn een ravage.

Cholera-uitbraak

“De verpleegsters hebben echt wel hun best gedaan om alles weer droog en schoon te krijgen”, zegt Philimon – die wat ongemakkelijk toegeeft dat zij niet precies weet hoe oud zij is, iets wat overigens niet heel ongebruikelijk is in Mozambique. “Ook wij patiënten hebben zoveel meegeholpen met het schoonmaken van onze eigen ziekenzalen. Maar met elke bui die nu valt, loopt alles weer onder.”

Regenen doet het elke dag nog wel een paar keer in Beira. De grond is verzadigd, de daken zijn lek. Dus staat na elke hoosbui niet alleen de hal van de kraamafdeling in het ziekenhuis blank, maar verstopt ook praktisch elke straat in de arme krottenwijken zich direct weer onder een laag modderig en stinkend water. Topprioriteit voor burgemeester Daviz Simango is dan ook het voorkomen van een grootschalige cholera-uitbraak in zijn stad.

De afdeling kraamzorg van het Beira Central Hospital.Beeld Niels Posthumus

Hij erkent dat er een tekort aan medicijnen bestaat in ziekenhuizen als Beira Central Hospital. Het is een van zijn grootste zorgen, nu verder juist veel wegen weer langzaam begaanbaar zijn na het opruimen van alle omgewaaide bomen, mensen hun huizen repareren, er op steeds meer plekken weer benzine uit de pomp komt en er zelfs de hoop bestaat dat later deze week al de belangrijkste toegangsweg naar de stad op improvisorische wijze weer voorzichtig open kan gaan.

Noodstroom

Philimon hoopt na een maand in het ziekenhuis spoedig weer met haar kind naar huis te kunnen. Naar wat daar van over is na de storm. Als zij de natte gang van haar ziekenhuisafdeling naar het einde toe afloopt, kijkt ze van daar uit op het wapperende blauwe bouwplastic dat drie verdiepingen lager het dak vormt van het ziekenhuismortuarium. De generator, die de noodstroom opwekt om de koelcellen koud te houden, loeit. Beira zit sinds cycloon Idai al ruim een week zonder stroom.

Toch ziet binnen in het mortuarium alles er redelijk ordelijk uit. Ondanks het feit dat de voorziening de afgelopen week werkelijk tot het uiterste is belast. “Het was hier reusachtig druk na de storm”, zegt Manuel Ghermoyo die er de werkzaamheden leidt. “We kunnen natuurlijk nooit lichamen weigeren – in welke omstandigheid dan ook. Maar doordat er plots zoveel nieuwe lichamen binnenkwamen, moesten we in extra hoog tempo de andere lichamen begraven. Om plek vrij te maken.”

Hij telde 83 dodelijke slachtoffers. “Maar dat is alleen door de storm in Beira”, benadrukt hij. Uit het in de dagen erna overstroomde platteland rondom de stad heeft hij nog geen lichamen binnengekregen. “En we horen uit de omgeving dat daar wel een paar duizend doden kunnen zijn.”

Lees ook: 

Op zoek naar meneer Bernardino tussen het puin van Mozambique

Na cycloon Idai is er in en rond de Mozambikaanse havenstad Beira nauwelijks nog internet- of telefoonverbinding. Terwijl de stad opkrabbelt na de storm, proberen inwoners elkaar te vinden.

De gruwel die orkaan Idai in Afrika aanricht, wordt langzaam zichtbaar

Cycloon Idai is met vernietigende kracht door Mozambique, Zimbabwe en Malawi getrokken. Het is een van de grootste natuurrampen op het zuidelijk halfrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden