Overal goedkope en duurzame energie

Duurzame energie, goedkoper dan fossiele energie, binnen ieders bereik brengen. Dat is kortweg de taak waar Pallas Agterberg (1963) als directeur strategie van netwerkbedrijf Alliander voor staat. "De grootste uitdaging van deze tijd is vernieuwing van het energiesysteem naar duurzame decentrale energievoorziening."

De oude manier van werken is achterhaald, zegt Agterberg. "De tijd dat een aantal grote energiecentrales via een enorm netwerk van kabels en leidingen iedereen, particulieren en bedrijven, voorzag van stroom en gas, is voorbij, nu energie steeds vaker lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Als particulieren, wijken, gebouwen en bedrijven straks hun eigen energie opwekken, is dat niet meer centraal te regelen. Want hoe wil je 8 miljoen energiecentrales onder controle houden?"

De energietransitie naar goedkope en duurzame energie voor iedereen werpt nieuwe vragen op en allerlei obstakels, waarvoor Agterberg samen met andere 'aanjagers van vernieuwing' oplossingen zoekt. "Zonnepanelen kan iedereen in Nederland intussen op zijn dak leggen. Maar als je meer produceert dan je gebruikt, krijg je daar, bij teruglevering aan het net, nauwelijks een cent voor", geeft ze als voorbeeld. "Energie direct doorverkopen aan anderen, je buren bijvoorbeeld, kan wettelijk en technisch al wel maar we moeten het makkelijker maken."

Een leuk lokaal voorbeeld van energietransitie waarin Agterberg heeft meegedacht, is het verduurzamen van festivalterreinen. "Amsterdam heeft wel tien festivalterreinen, waar jaarlijks vele evenementen worden gehouden. Tot nu toe was het zo dat iedere organisatie zijn eigen, vervuilende dieselgenerator meenam voor de stroomvoorziening tijdens het festival. Met dertig partijen zijn we om de tafel gaan zitten om uit te zoeken hoe we met elkaar voor zo'n terrein groene stroom uit het net kunnen halen. We hebben een soort 'doe-het-zelfpakket' ontwikkeld. Het plan ligt klaar, alleen de handtekening van de gemeente moet er nog onder."

Groot obstakel bij de overgang naar duurzame energie zijn de fossiele-energiecentrales. Zo willen zij een extra vergoeding om hun centrales als reserve paraat te houden, voor als de zon niet schijnt of de wind niet waaien wil. "Een regelrechte poging om vernieuwing tegen te houden. Met 8 miljoen lokale centrales komt het straks allemaal goed."

Pallas Agterberg (1963) Directeur strategie van netwerkbedrijf Alliander, nieuw op 46

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden