Overal Circus

- Haarlem: Kerstcircus van Herman Renz (20 dec. t/m 5 jan.) - Eindhoven: Internationaal Kerstwintercircus (25 dec. t/m 2 jan.) - Arnhem, Rijnhal: Wereldsterrencircus (25 t/m 30 dec.) - Dordrecht: Circus Royal (t/m 3 jan.) - Hengelo, beursgebouw: Christmas Circus (t/m 29 dec.) - Enschede: Circusfestval (t/m 2 jan.) - Utrecht, stadsschouwburg: Kerstcircus 23 dec.t/m 29 dec.) - Amsterdam: Carré: Wereldkerstcircus (t/m 5 jan.)

Chinese gewaden van papier

Goden en overleden voorouders worden in China geëerd met papieren offers. Vroeger gingen de prachtigste gewaden, van papier en met de hand beschilderd, tijdens religieuze festivals en bij begrafenissen in vlammen op. Net als voorwerpen waar voorouders in het hiernamaals behoefte aan zouden kunnen hebben: kleren, schoenen, geld. Allemaal zorguldig van papier nagemaakt. Tegenwoordig komen deze religieuze voorwerpen in voorgedrukte vorm uit fabrieken in Bangkok, aangepast aan de moderne tijd: er worden tegenwoordig auto's, brommers, strijkijzers en videorecorders geofferd.

Een grote collectie van de oude, handgemaakte geschenken voor de doden is bewaard gebleven dankzij de verzamelwoede van Leo Haks. Tijdens een jarenlang verblijf in Singapore kocht hij gewaden en voorwerpen in speciale papershops omdat hij ze zo mooi vond. Daaromheen verzamelde hij aanverwante zaken als altaarstukken, dierfiguren en afbeeldingen van goden van papier-macher, borduursels, lantaarns en maskers. De collectie papieren kleding en voorwerpen die Leo Haks letterlijk uit het vuur heeft gered is vanaf 21 december te zien in de Rotterdamse Kunsthal. De tentoonstelling 'Hemelse gewaden uit China' werd ingericht door broer Frans Haks, voormalig directeur van het Groninger Museum. De belichting komt van Reinier van Brummelen, bekend van lichtontwerpen voor films van Peter Greenaway.

Op Tweede Kerstdag is het museum open van 11-17 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 9 maart.

Kinderkunsthal

Vooruitlopend op de Kinderkunsthal, die er - in het Rotterdams Museumpark - gaat komen, organiseert de Kunsthal nu al kinderactiviteiten. Op 27, 28 en 29 december en op 2, 3 en 4 januari vinden deze kindermiddagen plaats bij de buren van de Kunsthal, in het Natuurmuseum. Kinderen tussen 6 en twaalf jaar kunnen hier onder begeleiding een stokdier maken voor 'De Ark van Annie', naar aanleiding van een gedicht of verhaal van Annie M.G. Schmidt. Op 5 januari speelt Jeugdtheaterschool Zuid-Holland de muzikale voorstelling 'Ik wou dat ik de laatste was', voor de hele familie. Aanvang 13.30 en 15 uur.

Knutselclub en voorstelling zijn gratis voor kinderen, volwassenen moeten een toegangskaartje voor het museum kopen. Reserveren bij Natuurmuseum: 010-4364222.

Walrus als kerstman

Dolfinarium een mooi-weer-attractie? Dat vooroordeel moet maar eens de wereld uit, vindt het Harderwijkse dierenbad. Dit jaar vindt voor het eerst een 'kerstweek' plaats, waarin het hele park sfeervol zal worden verlicht. De buitenbaden zijn dicht, maar binnen staat van alles op het programma. In het filmtheater draait de driedimensionale film Seaworld: met een bril op kijken naar de wereld onder water (30 min.). In het simulatietheater beleeft het publiek in zes minuten een angstig avontuur, doordat de proefvaart van een ocean-shuttle volledig misloopt. Verder is de opvang voor gestrande dolfijnen vrij toegankelijk en zal er in het restaurant kerstmuziek klinken. Hoogtepunten van de dag zijn de speciale shows van de dolfijnen, met een gastoptreden van Willy de kerstman.

Het Dolfinarium is open van 26 december t/m 5 januari (alleen dicht op 31 dec.) Van 11-17 uur. Toegang ¿25 p.p. (kinderen tot 4 jaar gratis).

Winterkost in Tilburg

Hoe komen dieren de winter door? Slapend? Rillend? In Tilburg kunnen kinderen (en volwassenen) terecht met vragen over de winterse dierenwereld. Met behulp van een speurtocht met vragen, spelletjes en puzzels krijgen bezoekers antwoord op hun vragen in het Noordbrabants Natuurmuseum.

Het Noordbrabants Museum, Spoorlaan 434 Tilburg is op Tweede Kerstdag open van 13-17 uur. De themaspeurtocht 'Winterkost' is gratis, de tentoonstelling duurt tot en met 16 februari.

Gouden Eeuw Express

Jan Steen en Jan van Goyen, twee beroemde schilders uit de Gouden Eeuw, zijn allebei in Leiden geboren, en bovendien zijn ze familie van elkaar: Jan Steen was de schoonzoon van Jan van Goyen. Ze hebben nu - toeval of niet? - ook allebei een tentoonstelling, Steen in het Rijksmuseum in Amsterdam, landschapsschilder Van Goyen in De Lakenhal in Leiden. Reden om een 'Gouden Eeuw Express' te laten rijden tussen Leiden en Amsterdam. De bus rijdt meerdere malen per dag vanaf de Beestenmarkt in Leiden naar het Museumplein in Amsterdam en omgekeerd, door het fraaie polderland dat Van Goyen zo graag schilderde. Busretour plus toegangskaarten voor de beide tentoonstellingen kost ¿50,- (ook te boeken zonder Jan Steen-tentoonstelling; dan ¿40,-). In het arrangement zit ook een kortingsbon voor een speciale stadswandeling door Leiden.

Informatie: VVV Leiden, 071-5146846. De Gouden Eeuw Express rijdt dagelijks, behalve maandag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Tot 12 januari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden