Over zee van Scheveningen naar Hoek van Holland

De badplaatsen Scheveningen en Hoek van Holland zijn de komende twee zomermaanden op een bijzondere manier verbonden: via de Noordzee. Iedere woensdagmorgen vertrekt vanaf Scheveningen het motorschip Fortuna naar Hoek van Holland, waar het schip aanmeert bij twee bezienswaardigheden: het sluitstuk van de Deltawerken, de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg, en het kustverdedigingsmuseum Het fort aan den Hoek van Holland. Aan het eind van de middag koerst de Fortuna weer richting thuishaven.

door Hans Schmit

Indien de proef met de 'kusthopper' slaagt, willen de initiatiefnemers (de Stichting promotie Hoek van Holland en Organisatiebureau Scheveningen) volgend jaar het aantal vaarten uitbreiden. Ook gaan de gedachten naar een tocht in omgekeerde richting en uitbreiding naar andere plaatsen, bijvoorbeeld IJmuiden.

Met een tocht over zee worden niet alleen de drukke kustwegen ontlopen, de vaartocht biedt ook een verrassende kijk op de kust. Na vertrek uit de Scheveningse haven valt op hoe lang de hoge torens van het nieuwe centrum van Den Haag boven de duinenrij zichtbaar blijven. Vanaf Kijkduin wordt duidelijk waarom het kustvak tot Hoek van Holland tot de zwakke schakels van de kustverdediging behoort.

Vanaf zee lijken de duinen nauwelijks boven de waterlijn uit te steken. Er zijn meerdere plannen een stuk van de zee tussen Kijkduin en Hoek van Holland droog te leggen, waardoor woon- en werkruimte voor zo'n 90000 mensen kan ontstaan en de veiligheid van het achterland wordt vergroot. De vijfde nota ruimtelijke ordening houdt de mogelijkheid van zowel een zeewaartse als landswaartse verdediging of uitbreiding open, maar sluit bebouwing en harde infrastructuur uit. Een eventuele uitbreiding dient in de eerste plaats de veiligheid; daarnaast is er alleen ruimte voor natuur en extensieve recreatie.

Om de Nieuwe Waterweg in te draaien, moet de Fortuna eerst nog een flink stuk de Noordzee op, om de pier heen. Aan de zuidzijde wordt de vaarroute begrensd door de Slufter (de grootschalige bergplaats voor vervuilde baggerspecie), de centrale op de Maasvlakte en de enorme containerterminal. Daar broeden de zilvermeeuwen die in de jaren zeventig door de vos zijn verdreven uit de beroemde kolonie in de duinen van Meijendel, iets ten noorden van Schevingen.

Wie zich tijdens de tocht afvraagt wat er nu allemaal op en in de zee gebeurt, kan voor een antwoord terecht in Sea Life op de boulevard in Scheveningen. In dit Noordzee-aquarium heeft Rijkswaterstaat de tentoonstelling 'Zand en zee in beweging' ingericht. Tot mei volgend jaar laat Rijkswaterstaat zien wat er op en in de zee gebeurt en wat Rijkswaterstaat op zee en aan de kust doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden