Over vrijzinnigheid hoor je GroenLinks niet meer

Jolande Sap is de nieuwe lijsttrekker van Groenlinks. Beeld anp

ANALYSE - Het GroenLinks van Jolande Sap is een ander GroenLinks dan dat van Femke Halsema. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma 'Groene kansen voor Nederland', dat de partij gisteren presenteerde. Het GroenLinks van Sap is een praktisch GroenLinks.

Verdwenen is bijvoorbeeld het Halsema-begrip 'vrijzinnigheid', iets waaronder moest worden verstaan dat mensen respectvol en redelijk met elkaar om dienen te gaan. Niet één keer komt het woord voor in het huidige programma. Ook hoef je bij het nieuwe GroenLinks niet meer aan te komen met luchtfietserij over zoiets als het 'Bruto Nationaal Geluk'. Waar in Halsema's programma nog zinnen stonden als 'We moeten af van de fixatie op geld als hoogste waarde. Geluk is een betere maatstaf voor geslaagde politiek', stelt het GroenLinks van Jolande Sap zakelijk: "Ondanks de stijgende welvaart nemen welzijn en geluk niet meer toe. Een duurzame economie is gericht op het welzijn van mensen." En waar het GroenLinks van Halsema het begrip 'multiculturele samenleving' ontweek, is het huidige GroenLinks er gewoon weer trots op. "Wie zijn ogen opent ziet een groeiende en bloeiende generatie jonge Nederlanders."

Voor de komende vier jaar zet GroenLinks maximaal in op duurzaamheid. "Wat ecologisch onverstandig is, is dat economisch ook", zo vatte Kathalijne Buitenweg, voorzitter van de programmacommissie, gisteren de kern van het nieuwe programma samen. In 2050 moet Nederland voor honderd procent op schone energie kunnen draaien. Daarnaast grijpt de partij ook terug op oude linkse waarden als herverdeling van inkomens. Vervuilende producenten en grootverdieners moeten van GroenLinks meer afdragen dan de lagere inkomensgroepen, die juist een belastingverlaging tegemoet kunnen zien. Een derde pijler onder het programma vormen de rechten van individuele burgers. Wat Europa betreft: voor GroenLinks is dat niet meer en niet minder dan de vierde bestuurslaag in Nederland. Wel ziet de partij mogelijkheden tot modernisering. "Europa moet socialer en dichter bij de mensen staan", stelde Buitenweg.

Partijleider Jolande Sap gaf gisteren andermaal aan graag te willen samenwerken met PvdA en SP. Het partijprogramma geeft daar alle reden toe. Zo houdt GroenLinks vast aan het ontslagrecht en wil dat ook openstellen voor flexwerkers. En de partij heeft zich weliswaar met het Lente-akkoord gecommitteerd aan de 3-procentsnorm, voor de jaren daarna wil de GroenLinks de begrotingsteugels laten vieren en net als de SP en naar verwachting ook de PvdA eerst investeren in zaken als onderwijs en kinderopvang.

Meer natuur en warm vluchtelingenbeleid

Het belastingstelsel wordt 'vergroend'. Milieuvervuiling wordt duurder, arbeid goedkoper

Er komt een verbod op megastallen

In 2020 komt 20 procent van de energie uit schone energiebronnen

Meer natuur in Nederland

Flexwerkers en zzp'ers krijgen toegang tot hypotheken en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Hogere belastingen voor hoge inkomens, lager voor lage inkomens

Geleidelijke afschaffing hypotheekrenteaftrek

Premie van maximaal 10.000 euro voor starters op de woningmarkt

Eigenaren van oude huizen krijgen subsidie voor woningisolatie

De kerncentrale in Borssele wordt gesloten

Kilometerheffing wordt zo snel mogelijk ingevoerd

Woon-werkkilometers van treinreizigers zijn onbelast

Geen nieuwe wegen

Huisartsen en verpleegkundigen doen meer, ziekenhuizen minder

Alle scholen worden brede scholen waar kinderen de hele dag terecht kunnen

Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking

Betere bescherming digitale grondrechten

Beter taalonderwijs voor oud- en nieuwkomers

Er komt een 'warm vluchtelingenbeleid' met snelle procedures en een kinderpardon

Er komen Europese kieslijsten en Europese correctieve referenda

Samenwerking met SP en PvdA ligt voor de hand

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden