Opinie

Over Vaders & Dochters

Hugo Borst is aan zijn derde seizoen van ’Over Vaders & Zonen’ bezig.

Hij interviewt daarin bekende of minder bekende vaders en zonen over de relatie tussen die twee. De zoon van Herman Brood en diens opvoeder Koos van Dijk, Hans Kraaij junior en Hans Kraaij senior en komende week Elco en Cor van der Geest (judo).

Er moet voor Borst wel iets aan de hand zijn met die vaders en zonen. Iets dat niet goed zit. Leed, pijn, verdriet, ongemakkelijke adoratie.

Zoiets.

Inmiddels lijken mij de bekende en complexe vaders en zonen wel zo’n beetje op en is Borst wellicht toe aan bijvoorbeeld vaders & dochters.

Dinsdag kwam de Sparta-fan en ’ballenboos’ daarmee al een heel eind.

Toen namelijk was Ferry van der Veer aan de beurt. De zoon van Anton van der Veer.

Maar beter is het om te zeggen: de dochter van Anton van der Veer.

Want Ferry werd Kelly.

Maar Anton bleef Anton. Een vader die een zoon had maar een dochter kreeg.

Ga er maar aan staan. Allebei trouwens.

Een ’geslachtsaanpassende’ operatie maakt Ferry sinds 2000 geen man meer.

De transseksueel Kelly werd landelijk bekend door haar deelname aan Big Brother, een jaar later. De periode die daarop volgde trad ze geregeld op in tv-programma’s en films. De laatste tijd hoor je weinig meer van haar.

Met een oranje eind jaren zeventig Opel, toerde Borst langs de Van der Veertjes.

„Eigenlijk had Kelly het al vanaf haar derde jaar. Dat piemeltje moest eraf. Moest helemaal weg. En er moest een poppenwagen komen”, zei Anton.

Het leven als vrouw bracht Kelly niet ineens geluk en voorspoed. Goed, ze werd beroemd en vader was ook soms wel trots, maar toch. Die identiteit bleef wringen.

Kelly gebruikte veel drugs, had elke week een ander vriendje, stortte zich in het wilde leven. Te wild, vond vader. Er waren dagen dat hij dacht: „Kel, ik laat je los.”

Er volgden moeilijke jaren, maar zoals dat gaat bij vaders en dochters, blijft de liefde overeind. Anton bleef Kelly steeds steunen, al ging dat ten koste van zijn gezondheid.

Dat had bij vaders wel een gevoel van niet gelijk oversteken teweeg gebracht. Zij had hem niet genoeg liefde gegeven, vond hij.

Borst regelde een verzoening in de garage waar Anton werkt. Toen Kelly daarbij een hond begroette, zei ze: „Hé, jongen.” Waarop Borst zei: „Het is een meisje, hoor.”

Kelly: „Nou ja. Maakt niet zo heel veel uit.”

Met deze serie ’Over Vaders & Zonen’ (VPRO) toont Hugo Borst andermaal aan meer in huis te hebben dan de (overigens aangenaam) provocerende voetbalrebel, die hij in zijn columns en in ’Studio Voetbal’ ook is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden