Over status Bos bestaan geen twijfels

Met ieder twee baantitels zit het voor Theo Bos, Willy Kanis en Marianne Vos richting de Spelen van volgend jaar in Peking wel goed.

Peter Pieters vindt het geen ingewikkelde puzzel, de invulling van maximaal veertien startplaatsen voor de Olympische Spelen. „Het wordt alleen maar makkelijker”, zei de baancoach gisteren na de nationale titelstrijd in Alkmaar. „Er vallen er steeds een paar af, door blessures, keuzes of gewoon omdat ze niet goed rijden. Ik zie hier een paar verrassingen en een paar tegenvallers.”

Over de sprinters bestaat geen twijfel. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt hoeven zich normaal gesproken richting Peking geen zorgen te maken. Bij de laatste wereldbekerwedstrijden, half februari in Kopenhagen, moeten ze zich als teamsprinters definitief kunnen plaatsen. Mulder gaat eerder al mee naar Los Angeles om kansen te behouden op deelname aan het olympisch sprinttoernooi.

Boegbeeld Bos veroverde gisteren zijn elfde nationale titel. Na zijn zege vrijdag op het onderdeel keirin won hij nu het sprinttoernooi door in de finale Mulder te verslaan. „Het gaat niet vanzelf, in de eerste race was het maar een half wieltje verschil”, weerlegde hij het ogenschijnlijke gemak waarmee hij weer een titel binnenhaalde. Op het internationale podium verloor hij voor het laatst in maart 2005 een sprintwedstrijd.

Bos en zijn collega-sprinters worden vrijwel zeker in het nieuwe jaar begeleid door de Tsjech Pavel Buran. De oud-sprinter is aangetrokken om Pieters te ontlasten. De bondscoach had liever twee parttimers gezien dan een dure buitenlandse kracht maar ziet de voordelen van de ingehuurde expertise. „Bij toernooien was het voor mij moeilijk een race even door te nemen. Ik moest dan al weer naar het volgende onderdeel.”

Bos is blij met de komst van Buran. „Het is op ons verzoek. Nu trainen we het grootste deel met de selectie, maar ook onderling met de sprinters. Het is goed als je iemand erbij krijgt die dag en nacht voor je klaar staat. Misschien niet eens zo zeer voor mij, maar voor de andere sprinters.”

Ook de vrouwen profiteren van de komst van Buran, die ook Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar gaat begeleiden. Kanis ligt op schema voor de Spelen en overtuigde in Alkmaar met titels op keirin en sprint. „Ze is zo goed, haar aanzet is zo sterk, ik mis ten opzichte van haar gewoon explosiviteit”, concludeerde Hijgenaar voor wie het nog een hele klus wordt zich te plaatsen voor de Spelen.

Kanis staat er beter voor. Ze verruilde haar woonplaats Kampen voor een tijdelijk onderkomen bij collega-baanrenster Marlijn Binnendijk in Zuid-Schaerwoude. „We gaan elke dag op de fiets heen en terug naar de baan. Dat is een uur extra training. Ik heb hier bovendien meer tijd om te rusten.”

Meer vragen liggen er op de duuronderdelen. Marianne Vos voegde de titel puntenkoers toe aan haar eerder behaalde kampioenschap op scratch. Op de puntenkoers is ze medaillekandidaat in Peking, op de individuele achtervolging slaagde ze er niet in kampioen te worden. Ellen van Dijk, tijdritkampioene op de baan, was duidelijk te sterk en gaat mee naar Los Angeles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden