Over Puck

Ik moet het toch een keer over Puck hebben, daar ontkom ik niet aan, want iedereen praat over haar. Dat komt door die foto in de krant, de grote foto op de cover van de Verdieping waar wij samen op staan. Ik sta een beetje dom te grijnzen met een, eh, koebel in mijn hand. Puck lacht breed en draagt mijn gitaar, een Fender stratocaster in dezelfde kleur als haar haar: lichtblauw.

Dat zij die gitaar vasthoudt, is op zich verklaarbaar, ze heeft hem van mij geleend en er net op gespeeld. Wat ik met die koebel in mijn handen doe, is onduidelijk - ik heb eigenlijk nooit een koebel in mijn handen, het zijn zware onhandige dingen waar je verder weinig mee kan. En o ja, ik heb een arm om haar schouder gelegd, zonder te weten of dat bij Puck wel goed zou vallen. Knip zei de camera, en er was niets meer aan te doen. Ik geloof dat we allebei een beetje schrokken van die grote foto. Dat komt doordat we allebei verlegen zijn. Jazeker, je kan verlegen zijn met blauw haar, en ook met een koebel in je handen.

Sinds die foto heeft Puck er een hoop fans bij. 'Wat een leuk kind' zegt iedereen. 'Die heeft zeker veel talent!' Daar word ik dan weer een beetje kregel van, dat op basis van een ontwapenende lach in de krant iemand meteen een 'leuk kind' wordt gevonden en talent wordt toegedicht. Als ze toevallig een gezicht als een oorwurm had, dan had iedereen zeker gedacht 'wat een raar kind met dat blauwe haar, en vast niet al te snugger'. Liever heb ik dat de mensen niet direct hun oordeel klaar hebben, maar even vragen 'goh, dat meisje, wat is dat voor iemand?', zodat ik kan zeggen: 'dat is een heel erg leuke, getalenteerde meid.' Dan lijkt het alsof ik degene ben die het ontdekt heeft dat ze leuk is en getalenteerd. Daar word je zelf ook een beetje leuk en getalenteerd van.

Puck kan mooi en treffend tekenen, ze zit in 5 vwo - sorry, dat had ik nog niet eens gezegd - en ik had haar een tijd geleden gevraagd of ze illustraties wilde maken voor mijn boekje met columns. Ze heeft dat zo goed gedaan dat iedereen het boekje nu koopt vanwege de tekeningen. Stiekem ben ik fan van haar, maar dat ga ik haar heus niet vertellen. Ik heb ook liever dat u daar verder over zwijgt. Je moet de bijzondere band die kan bestaan tussen leraar en leerling niet opblazen, maar er juist een achteloze houding over aannemen, zodat het gewoon lijkt. Alsof het zo hoort. Net zoals blauw haar bij Puck.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden