Over positieve discriminatie en marihuana

Vreselijk spannend was de campagne in de Verenigde Staten niet, dit jaar. Het gevecht om het Witte Huis was een tamelijk matte strijd. Maar er gebeurt veel meer op de dinsdag na de eerste maandag in november van het vierde jaar sinds de vorige presidentsverkiezingen, zoals de juridische omschrijving luidt van de verkiezingsdatum. Alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan ter discussie, en een fink aantal in de Senaat. En dan mag de kiezer zich ook nog buigen over de meest uiteenlopende wetsvoorstellen.

Californiërs zijn verzot op dergelijke proposities en elk verkiezingsjaar zitten er wel enkele bij die de gemoederen tot verhitting weten te brengen.

De revolte tegen de onroerend-belasting van 1978 werkt nog steeds door in de politiek van de staat en twee jaar geleden kwam het bijkans tot raciaal geweld in de straten van Los Angeles naar aanleiding van Voorstel 187 dat een einde wilde maken aan allerlei voorzieningen voor de kinderen van illegale immigranten. Het burger-initiatief werd aangenomen, maar sindsdien heeft de rechterlijke macht een stokje gestoken voor de uitvoering van de draconische maatregelen, zoals het weigeren van onderwijs en medische zorg.

Over Voorstel 209 zijn de meningen ook duidelijk en emotioneel verdeeld. Miljoenen hebben de voor- en tegenstanders besteed aan televisiecampagnes ter ondersteuning van hun houding. President Bill Clinton is tegen de opheffing van de positieve discriminatie en hij vindt de Republikeinse voormalige stafchef van de strijdkrachten Colin Powell aan zijn zijde. Aanvankelijk was ook de huidige Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap Jack Kemp tegen, maar sinds hij aan de top staat van de partijticket houdt Kemp zich gedeisd.

Gouverneur Pete Wilson voert de voorstanders van het voorstel aan, net zoals hij dat deed met '187'. Het is nog steeds niet duidelijk of dat uit overtuiging is of dat de gouverneur er in de eerste plaats politiek gewin uit hoopt te halen. Hij heeft in elk geval de steun van presidentskandidaat Bob Dole, die niet gelooft in de heilzame werking van positieve discriminatie.

Tijdens een van zijn campagne-spreekbeurten memoreerde Dole hoe hij als senator elke dag over Capitol Street in het zuiden van de Amerikaanse hoofdstad reed en daar de werkloze zwarte mannen zag. Dole: “Voor hen werkte het duidelijk niet.” Tegenstanders hebben extra vuur in de strijd gebracht met televisie-spotjes, waarin David Duke, de voorman van de Ku Klux Klan, zich uitspreekt voor het California Civil Rights Initiative, zoals de officiële titel luidt.

Opmerkelijk vooruitstrevend voor Amerikaanse begrippen is het voorstel om het roken van weed op medische gronden toe te staan. Aidspatiënten en chronisch zieken zeggen unaniem dat het roken hun pijn verzacht en rond San Francisco heeft zich vooruitlopend op het aannemen van Voorstel 215 een ware handel in medicinale marihuana ontwikkeld. Tegenstanders willen het federale beleid niet voor de voeten lopen en vinden de formulering zo vaag dat iedereen uiteindelijk naar de heilzame plant zou kunnen grijpen.

Met hulp van president Clinton en bijvoorbeeld senator Dianne Feinstein hebben de effectenmakelaars de strijd aangebonden met de indieners van Voorstel 211, inmiddels bekend als de kwestie van de frivole rechtszaken. Mocht dit idee worden aangenomen dat heeft voortaan iedere belegger een vrijwel onbeperkte mogelijkheid om beleggingsmaatschappijen voor de rechter te dagen als ze van mening zijn dat die nonchalant met hun centen zijn omgesprongen.

En dat kan ver gaan. Uitgerekend is dat je bijvoorbeeld naar de rechter kunt stappen als je meent dat het geld van je grootmoeder verkeerd is belegd, zodat jij het uiteindelijk bij het verdelen van de erfenis gaat bezuren. Vooral de advocatenlobby is voor, en dat ligt voor de hand.

In tal van staten kunnen de kiezers zich uitspreken over een voorstel om de termijnen van een Congreslid te beperken. Nu heeft het Hooggerechtshof in een zaak uit de staat Arkansas al bepaald dat dit in strijd is met de Grondwet, maar daar hebben de voorstanders een variant op bedacht. Voortaan moet op het stembiljet worden vermeld wie voor of tegen term limits is, zodat de schifting al in het stemhokje kan worden gemaakt

Dierenbeschermers zijn er dit jaar in geslaagd genoeg handtekeningen te verzamelen om in vooral noordelijke staten de jacht te beperken. Zo zouden bij de berenjacht geen lokaas of honden mogen worden ingezet en worden klemmen illegaal verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden