Over Nobelprijs houdt Bob Dylan zijn kaken op elkaar

Bob Dylan tijdens een optreden in het Britse graafschap Kent in 2012. Beeld REUTERS
Bob Dylan tijdens een optreden in het Britse graafschap Kent in 2012.Beeld REUTERS

Word je geëerd met de belangrijkste literatuurprijs ter wereld, en dan zeg je er geen woord over. Zanger-tekstdichter Bob Dylan, draaide gisteravond in Las Vegas netjes een optreden af, maar hield verder de kaken stijf op elkaar, vooral over zijn Nobelprijs.

Gert Jan Rohmensen

De fans in Las Vegas zullen ongetwijfeld hebben gerekend op in elk geval één opmerking van Dylan over de Nobelprijs voor Literatuur die hij gisteren verrassend kreeg toegekend, maar dat gebeurde niet. Het optreden van de 75-jarige artiest verliep tot tevredenheid van het publiek, maar van Dylan geen woord over de eer en lof die hem is toegewuifd door het Zweedse Nobelprijs-comité. Alsof het niet was gebeurd.

In het anderhalf uur durende optreden in Vegas bracht Dylan verschillende beroemde songs ten gehore, waarbij met name de toegift Blowin' in the Wind uit 1960 bijzonder enthousiast werd ontvangen. Voor de rest concentreerde de 75-jarige ster zich op de muziek en sprak niet tegen het publiek, wat hij vaker niet doet. Ook zijn woordvoerder wilde er niets over kwijt.

Bob Dylan geeft zelden interviews en staat erom bekend dat hij zijn werk liever niet analyseert. Daarom werd min of meer gehoopt dat hij op de bühne wel iets zou zeggen over de prijs, die voor het eerst in het 115-jarig bestaan van de Nobelprijs aan een musicus werd toegekend.

Gedurfde keuze
Veel anderen deden dat wel, vaak in lovende reacties. Uiteraard over Dylans tekstuele en poëtische kwaliteiten, maar ook over het Nobelprijs-comité voor zijn gedurfde keuze. Maar uit de literaire wereld klonk ook kritiek. Sommige schrijvers klaagden dat het Nobelprijscomité er beter aan zou hebben gedaan om wat minder bekende auteurs voor het voetlicht te halen, in plaats van een gearriveerde artiest.

In mei 2012 kreeg Bob Dylan de Amerikaanse Vrijheidsmedaille omgehangen door president Obama. Beeld AP
In mei 2012 kreeg Bob Dylan de Amerikaanse Vrijheidsmedaille omgehangen door president Obama.Beeld AP

De Schotse schrijver Irvine Welsh vond de toekenning niet van deze tijd. 'Ik ben zelf een fan van Dylan, maar dit is een ondoordachte nostalgische toekenning, weggerukt uit de ranzige prostaten van seniele, babbelende hippies', oordeelde hij via Twitter. Welsh is de auteur van Trainspotting uit 1993, drie jaar later verfilmd onder dezelfde naam.

De in 2007 overleden schrijver-journalist Norman Mailer zei ooit over Dylan - die al langer werd getipt voor de Nobel-literatuurprijs: "Als hij een dichter is, dan ben ik een basketballer".

'Geweldige keuze'
Schrijver Salman Rushdie toonde zich daarentegen erg ingenomen met het besluit van het Zweedse Nobelprijscomité. Via Twitter liet hij weten: 'Van Opheus tot Faiz, liederen en poëzie zijn nauw met elkaar verbonden. Dylan is een briljante erfgenaam in de bardische traditie. Geweldige keuze'.

Bob Dylan mag zijn prijs, ruim 840.000 euro, in december ophalen in Stockholm tijdens de grote jaarlijkse ceremonie. Gehoopt wordt dat hij dan in elk geval ook iets ten gehore brengt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden